”Skulle ha gjort saker annorlunda”

Uppdaterad
Publicerad

Sekabs VD Anders Fredriksson säger i dag att bolaget borde ha avstått från Afrikasatsningarna. Även kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (S) konstaterar nu att kommunen med facit i hand borde ha gjort saker annorlunda.

Redan före sändning har Uppdrag gransknings inslag om Örnsköldsviks kommun och etanolföretaget Sekab väckt reaktioner. Både Sekab och Örnsköldsviks kommun har under onsdagen valt att gå ut med uttalanden och information inför kvällens program, som bland annat tar upp bolagets Afrikainvesteringar.

– Hade vi haft facit i hand skulle vi säkert ha gjort saker annorlunda. Programmet handlar om ett företag som såldes för fem år sedan och en del av det som utvecklades har vi aldrig haft någon möjlighet att påverka. Vi fattade aldrig några beslut om att man skulle gå in i Afrika – däremot fattade vi beslut om att man skulle sälja eller avveckla, säger Elvy Söderström (S), kommunalråd i Örnsköldsvik.

Övik energi

Är det inte dags att göra en pudel kring Sekabaffären?

 – Vi är tre kommunala energibolag som gjorde bedömningen att det här skulle vara bra för regionen – och långsiktigt tror jag det är det. Men javisst, med facit i hand skulle man säkert ha gjort saker annorlunda.

Många år har gått, men kommunen dras ju fortfarande med resterna av Sekab-affärerna – hur ser du på det?

– Sekab är ett viktigt företag för framtiden och ger förutsättningar för många gröna jobb runt om i regionen – men kommunerna ska inte långsiktigt vara ägare till detta. När det gäller den ekonomiska belastningen som man ofta pratar om, så kan jag säga att det påverkar vårt kommunala resultat med ungefär åtta miljoner kronor per år, säger Elvy Söderström.

Uppdrag granskning om om Sekab-affären sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 27 augusti kl. 20:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övik energi

Mer i ämnet