Foto: SVT

”Skyhöga” utsläpp från Kubal

Uppdaterad
Publicerad

Aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall har under drygt ett års tid haft utsläpp som med stor marginal överskrider företagets tillstånd. Under en period förra sommaren och vid flera andra tillfällen var vissa utsläpp närmare 60 gånger högre än riktvärdet och nivåerna beskrivs av länsstyrelsen som skyhöga.

Det handlar om utsläpp av fluorider, stoft och suspenderande ämnen som pågått under 2018 och under de tre första månaderna 2019. Länsstyrelsen betecknar utsläppen som periodvis ”skyhöga”.

– Ja, under juli och augusti och delvis vid andra tillfällen då det varit peakar (toppar) men under juli och augusti har det varit högt hela tiden, säger Gary Malmborg på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Kubal

Naturen kan ha tagit skada

Utsläppen i havet av suspenderade ämnen i form av aluminiumoxid är upp mot 60 gånger högre än riktvärdet och utsläppen av fluorider i luft är dubbelt så höga som Kubal har tillstånd till. Enligt länsstyrelsen har flouridutsläppen gjort att naturen kring fabriken tagit skada.

– Främst är det växtlighet som påverkas, det har man sett i de undersökningar man gjort i området runt Kubal. Man ser på blad och på barr och annan växtlighet att det är fluoridskador, förklarar Gary Malmborg.

Ingen risk för människor

Riskerna med fluorider, som finns naturligt i låga nivåer i både dricksvatten och vissa livsmedel, är omdiskuterade men Länsstyrelsen bedömer inte att utsläppen från Kubal innebär en risk för människor.

– Nej, jag tycker inte det, säger Gary Malmborg.

Ekonomiska problem

Bakgrunden till problemen är de sanktioner från USA som drabbade Kubal under framförallt 2018 då företagets existens var hotad.

– På grund av sanktionerna har inte bolaget kunnat köpa varken tjänster eller material, säger Gary Malmborg som konstaterar att problemen delvis kvarstår men att Kubal är på rätt väg efter att sanktionerna hävts.

Länsstyrelsen har polisanmält utsläppen men ärendet lades ned av åklagaren vilket förvånar Gary Malmborg.

– Ja det gör det, säger han.

På Kubal förnekar man inte utsläppen men hävdar att mätningar i Sundsvallsområdet visar att halterna av flourider i luften inte överskrider världshälsoorganisationens gränsvärden. Utsläppen av suspenderande ämnen kan enligt Kubal påverka vattenlevande organismer i närområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet