Oligarker har investeringar i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

USA och EU har senaste veckan försökt komma åt och frysa tillgångarna till ett antal ryska så kallade oligarker för att sätta press på den ryske presidenten Vladimir Putin. SVT:s genomgång visar att det även i Sverige finns tillgångar som kontrolleras av oligarker.

I städer som London och New York har ryska oligarker under decennier gjort stora investeringar i fastigheter och företag. Men deras pengar har även hamnat i Sundsvall.

Bakom Sveriges enda tillverkare av så kallat primäraluminium, Kubal i Sundsvall, finns en internationell koncern som kontrolleras av tre av världens absolut rikaste män.

SVT Nyheter granskar

Putins favoritindustrialist

Den störste ägaren till Kubals moderbolag EN+ är aluminiumjättens grundare Oleg Deripaska. Han har kallats Putins favoritindustrialist och beskrivs som en av de två, tre oligarker som Putin vänder sig till regelbundet.

Deripaska har ryskt diplomatpass och cypriotiskt medborgarskap som han enligt läckta dokument köpte 2017. Enligt amerikanska finansdepartementet har han förekommit i utredningar kring penningtvätt, mutor och organiserad brottslighet. Hans synliga förmögenhet är idag runt 30 miljarder kronor.

För fyra år sedan hamnade han och hans bolag på USA:s sanktionslista men han lyckades få aluminiumkoncernen struken efter att han minskat sitt ägande till under 50 procent. En talesperson för Oleg Deripaska kommenterade 2019 sanktionerna med att de är baserade på ”smutsiga lögner” och att Deripaskas kommit över sina tillgångar helt ”legitimt och lagligt”.

Aluminiumbaron

Aluminiumfabriken i Sundsvall, som är en av regionens största arbetsgivare, har ytterligare två oligarker som storägare. Bakom ett företag registrerat på Bahamas finns Vladimir Putins nära vän Viktor Vekselberg och partnern Leonard Blavatnink. 

Vekselberg kallas aluminiumbaron och han har världens största samling av Fabergéägg. Han har tidigare varit delägare i den skandalomsusade Bank of Cyprus och hans förmögenhet uppskattas till cirka 80 miljarder kronor.

Den tredje storägaren är Leonard Blavatnik. En stor del av hans förmögenhet på över 300 miljarder grundades parallellt när Putins makt stärktes. Han har de senaste åren officiellt försökt distansera sig från Putin. År 2017 adlades han till riddare av den brittiska drottningen.

SVT har sökt de tre huvudägarna för Kubal, men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet