Foto: Nybergs

Skyskrapa på Stora torget

Uppdaterad
Publicerad

Ett 110 meter högt torn på Stora torget i Sundsvall kan bli verklighet om fastighetsföretagaren Nicklas Nyberg tillsammans med arkitekten Gert Wingårdh får som de vill.

Det högtflygande förslaget presenterades på torsdagen. Det handlar om ett 110 meter högt och 11 meter brett torn i kalksten och glaspartier.

Bottenvåningen ska enligt arkitekten Gert Wingårdh bestå av saluhall och restauranger. Ovanpå det byggs 38 våningar med bostäder.

Skyskrapa i Sundsvall

–Det är nästan som ett flygledartorn eller kyrkstapel, säger Gert Wingårdh.

Nicklas Nyberg och Wingårdh är ju sedan tidigare kända i länet för det färglada Ting1 huset i Örnsköldsvik.

Butiksdöd

Flera butiker har de senaste åren tvingats stänga i Stenstan och Wingårdh tror att det planerade bygget skulle kunna leda till att handeln väcks till liv igen.

– Jag tror att det här kan bidra till att liva upp Stenstan. Med mer människor som bor här kommer det skapa underlag för butikerna och torghandeln.

Två års byggtid

Frågan är hur många fler bostäder det behövs i staden. Det byggs ju redan för fullt nere vid både norra och södra kajen.

– Jag tror att Sundsvall växer på ett sånt sätt att man behöver bygga på både det ena och andra stället, säger Wingårdh.

Om kommunen skulle säga ja till projektet kommer själva bygget att ta drygt två år att genomföra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skyskrapa i Sundsvall

Mer i ämnet