Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blåbergets gamla deponi ska bli en gräsbeklädd kulle. Foto: Sundsvall energi

Sluttäckning av gamla deponin på Blåberget utanför Sundsvall: ”Ett bokslut för gamla synder”

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar det omfattande sluttäckningsarbetet på Blåbergets avfallsanläggning väster om Sundsvall. Deponin på Blåberget har funnits sedan 1960-talet, och slutresultatet ska bli en gräsbeklädd kulle på närmare 30 hektar.

Målet med sluttäckningen ska göra att nederbörd inte tar med sig skadliga ämnen, så kallat lakvatten, vidare ut i naturen. Hela sluttäckningsprojektet tros vara klart tidigast om 10 år.

– Det här är ett sätt att göra bokslut på dom gamla synderna. Vi grävde ner sopor under 60 och 70-talet i ganska stora mängder, säger Rikard Fürst som är enhetschef på Blåbergets avfallsanläggning.

”Som en prinsesstårta”

Nu under sommaren kommer förorenade massor från kommunens saneringsprojekt av den gamla sågverkstomten vid Nyvik på Alnö och slaggrus från Korstaverket att användas för att forma deponikroppen.

– Vi kan jämföra det med att baka en prinsesstårta. Vi ska få en jämn fin form så det harmoniserar med omgivande natur. Men samtidigt ska det vara tåligt mot erosion. Så vi tätar ovanpå med ett tätskikt av bentonitmattor som är väldigt tåligt över tid, säger Rikard Fürst som är enhetschef på Blåbergets avfallsanläggning.

Avfallsmängderna har ökat

Våra avfallsmängder har ökat i takt med vår ökade levnadsstandard och konsumtion. Samtidigt ökar också avfallsmängderna. Som det såg ut förr så eldades ofta avfallet upp eller grävdes ned på en sopanläggning. Så kallad deponering. Nuförtiden deponeras endast sådant material som inte går att återvinna eller förbränna. Det kan vara till exempel gips, gullfiberisolering och asbest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.