Småpartierna lever kvar

Uppdaterad
Publicerad

Inför årets val dök två nya partier upp i Sundsvall. Ingen av dem lyckades ta sig in i kommunfullmäktige, men båda säger i dag att man finns kvar och vill fortsätta arbeta med sina frågor.

I flera delar av Västernorrland gick lokala partier stark framåt i valet. I både Sollefteå och Ånge blev lokala alternativ näst störst. Västra initiativet och Vår framtid gick framåt med 17 respektive 13 procent av rösterna i sina kommuner.

Lika bra gick det inte för småpartierna i Sundsvall. Valets nykomlingar Grönt perspektiv och Sundsvallspartiet lyckade bara vinna 0,26 respektive 1,12 procent av väljarnas förtroende. Det motsvarar 168 röster på Grönt perspektiv och 719 röster på Sundsvallspartiet. 

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Trots valresultatet uppger dock båda partierna en dryg månad efter valet att de lever kvar och inte har lagt ned.

– Åtminstone finns vi kvar som organisation. Vi har ett projekt som vi jobbar hårt med nu och snart kommer att presentera, säger Ingrid Möller i Grönt perspektiv.

Enligt Möller vill man vara med och påverka i den grad det går utanför kommunfullmäktige. Om de finns planer på att ställa upp i nästa val är dock ännu för tidigt att säga.

Inte heller Sundsvallspartiet, som lyckades snäppet bättre än Grönt perspektiv, har några planer på att lägga ned.

–  Det är inte omöjligt att vi ställer upp i nästa val, men vi har inte tagit något beslut ännu. Framför allt vill vi fortsätta kämpa för att rädda trähusen i Petersvik, säger Else Ammor i Sundsvallspartiet.

Kring Petersvik gick partiet också som bäst. I valkretsarna Skön-Korsta och Skön-Ortviken fick man 3,97 respektive 2,78 procent av rösterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet