Åtgärder för att förhindra smittspridning har vidtagits inför högskoleprovet. Foto: SVT

Smittsäkert högskoleprov på lördag

Uppdaterad
Publicerad

I morgon lördag är det dags för den andra omgången av vårens högskoleprov. Totalt får 70 000 personer möjligheten att skriva provet som omgärdas av höjd säkerhet för att undvika smittspridning.

När högskoleprovet genomförs i Örnsköldsvik i morgon har de 80 anmälda provdeltagarna delats in i två grupper om 40 för att undvika trängsel i lokalerna. Jessica Gard Timmerman är huvudprovledare och förklarar vilka åtgärder som tagits med tanke på att Örnsköldsvik fram till nyligen var den kommun i landet med högst smittspridning.

– Det blir två separata ingångar där hälften av deltagarna har kallats till i aulan och den andra hälften har kallats till en annan del av skolan där de ska dela på tre klassrum, säger Jessica Gard Timmerfors.

Ber om att följa rekommendationer

Förutom reglerna om att inte fuska har Universitets- och högskolerådet som ansvarar för högskoleprovet mailat ut till alla deltagare med en vädjan om att följa de allmänna rekommendationer och restriktioner som gäller i samhället. Ett exempel är att alla måste hålla ett avstånd på minst två meter till varandra från det att lokalerna öppnas och fram till att deltagarna lämnar efter provets slut. Jessica som varit med under tidigare prov vet var det kan bli problem.

– Det kan bli trångt vid toaletterna. Vi kommer att städa alla toaletter mellan alla raster men det är bara om alla tar med sig alkosprej så att det går att spreja av alla ytor om någon varit på toaletten innan.

Men är det inte lika bra att ställa in med tanke på smittspridningen?

– det är jätteviktigt att det blir av. Det kan kännas konstigt nu när Örnsköldsvik har haft hög smittspridning men det är bara treorna på gymnasiet och de som har kommit ut i arbetslivet men som vill studera som kommer att skriva. Det är inga som skriver nu som inte borde skriva. Det här provet är verkligen till för dem som behöver det här provet just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.