Smittskyddsläkaren Hans Boman i region Västernorrland svarar på frågor om hanteringen av coronasmitta i skolor och förskolor. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren om coronasmitta i skola och förskola

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsläkaren Hans Boman i region Västernorrland svarade på frågor om hanteringen av coronasmitta i skolor och förskolor. Här kan du läsa hela chatten.

Hanteringen av corona i skolor och förskolor – ställ dina frågor till smittskyddsläkaren

Efter en timme med många frågor till Hans Boman, smittskyddsläkare i regionen, stänger vi chatten för denna gång. / SVT Västernorrland

A • Hade gärna sett att alla frågor i samtliga inlägg besvaras.
Varför hoppa över vissa?
Alla frågor är lika viktiga!
Bättring, tack!

Det har kommit in många frågor under chatten och jag har gjort mitt bästa för att hinna svara på så många som möjligt/ Hans Boman

Louise • Jag har arytmi och äter tambocor för ves och Sves i bigemi samt trigemi. Är det en riskgrupp?

Jag tycker du ska diskutera detta med din läkare/ Hans Boman

Carina • Hur kan smittskyddsläkare påstå att högt blodtryck inte är en riskfaktor när det är 53 procent av riskgrupperna som ligger på iva som har högt blodtryck.

Det finns angivet på FHM:s hemsida vilka som kan anses tillhöra riskgrupper. Blodtryck hör inte till dessa.

/Hans Boman.

Inge J • Det var 4533 st som var testade positiv den 25 /11 Hur många av dom är smitt bärare nu? Jag menar en del är väll friska nu? På ett ungefär.

Normalt är man smittsam under sju dygn, ibland något längre. Det innebär att de flesta av de som varit sjuka inte längre är smittsamma. / Hans Boman

Anna • Är inte risken att sprida eventuell sjukdom större när de med munskydd som fingrar på dem och tar dem av och på i affären och därefter tar i andra saker/varor med mer?

Jo, munskydd som inte används korrekt kan medföra ökad smittrisk.

Ingrid • Jag har ME räknas jag som riskgrupp?

Nej, du tillhör inte riskgrupp/ Hans Boman

Tack för alla frågor - vi kommer att avsluta chatten med Hans Boman, regionens smittskyddsläkare om 15 minuter/ SVT Västernorrland

Agata • Det pågår just nu en kraftig smittspridning i GA-skolan. Det är omöjligt för personal och elever att hålla avstånd eftersom undervisningen förvänta ske i samma lokaler som tidigare. Dessutom är korridorerna väldigt trånga och det blir fullt vid elevskåp. Hur kan rekommendationen vara att följa ritlinjerna när det är omöjligt? Hur kan arbetet med smittskydd lämnas över till skolledningen som helt saknar medicinsk kompetens?

Det som gäller är de allmänna rekommendationerna som riktar till alla medborgare - de kräver inte medicinsk kompetens för att kunna följas.
Skolorna måste se till att de här rekommendationerna följs./ Hans Boman.

Orolig • Jag jobbar på en förskola. Vi har familjer där båda föräldrarna har Corona och barnen är ändå fulla dagar hos oss. Är det säkert att de barnen inte kan smitta oss. Man tycker ju att de kunde få vara hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smittskyddsläkare Hans Boman chattar med publiken

Mer i ämnet