– Ambitionen är att alla sträckor mellan Sundsvall och Stockholm ska trafikeras med de nya snabbtågen, säger Jan Kyrk, affärschef SJ. Foto: SVT/SJ

Snabbare snabbtåg mellan Sundsvall och Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Restiden ska kortas till två timmar. Nya större och snabbare tåg ska trafikera sträckan Sundsvall-Stockholm om fyra år. Det är SJ:s ambition för Ostkustbanans tågresenärer.

Ingen annan linje i Sverige har haft större ökning av resenärer än sträckan Sundsvall – Stockholm.

– Resandet på sträckan Sundsvall-Stockholm har ökat med 25 procent på ett år, berättar Jan Kyrk, SJ:s affärschef.

Detta faktum tillsammans med det att Ostkustbanan lämpar sig mycket väl för snabbtåg, är några av skälen till att SJ nu väljer att satsa på sträckan, förklarar han.

Bättre banor

SJ upphandlar nu nya tåg som ska gå 250 kilometer i timmen och ytterligare 100 platser, jämfört med dagens tåg, som Sundsvalls tidning var först att berätta.

– Upphandlingen pågår just nu så leveranstiden är flytande, men ambitionen är att de ska vara i trafik om fyra år, säger Jan Kyrk.

Satsningen hänger tätt ihop med Trafikverkets planer på upprustning av Ostkustbanan. Det krävs bättre infrastruktur än dagens, för att kunna köra så snabba tåg på banan.

Alla sträckor

De nya snabbtågen kommer att trafikera även andra sträckor i landet, men de allra flesta i SJ:s flotta kommer att rulla längs Ostkustbanan.

– Vi kommer att se till att alla avgångar från Sundsvall till Stockholm trafikeras av de nya tågen, säger Jan Kyrk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.