Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Snårigt upplägg bakom vindkraftpark i Viksjö – det här gäller konflikten. Foto: SVT

Snårigt upplägg i Viksjö – många företag inblandade

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett komplicerat samarbete mellan många partners som ska resultera i den nya vindkraftparken i Viksjö. SVT Västernorrland har försökt reda ut turerna som lett till ett missnöje bland projektets underentreprenörer. Se grafiken.

Följande är inblandade i projektet som ska resultera i 114 vindkraftverk för fem miljarder kronor.

  • Skogsföretagetv SCA har upplåtit marken.
  • Finansiärer är den tyska energikoncernen RWE till 20 procent och den schweiziska baken Credit Suisse till 80 procent. Tillsammans har de bildat projektbolaget Nysäter Wind.
  • Nysäter Wind som skall se till att vindkraftverken byggs. Nysäter Wind har i sin tur beställt en ”nyckelfärdig” park av totalentreprenören Nordex.
  • Nordex är ett tyskt företag med huvudkontor i Rostock som tillverkar vindkraftverk men som också bygger ”nyckelfärdiga” vindkraftparker. Det är en vanlig konstruktion i vindkraftbranschen att de som ska leverera kraftverken också genomför projektet. Nordex försäljning uppgår till drygt 30 miljarder.
  • Nordex har i sin tur kontrakterat ett antal huvudentreprenörer som i sin tur kontrakterat underentreprenörer för att utföra de praktiska jobbet att bygga vägar, fundament m.m i parken.
  • För att den framtida strömmen från parken ska tas tillvara bygger även Eon en regionledning i området.

Bråket just nu handlar om betalningen till underentreprenörerna. I tvisten är Nordex, huvudentreprenören Active Works och ett 20-tal underentreprenörer inblandade. De sistämnda är mindre företag från i stort sett hela Sverige. Flera uppger sig inte ha fått betalt för sitt arbete sedan början av oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet