Snökanonerna vid Vårdkasens slalombacke i Härnösand tycks vädja till högre makter om nederbörd av den frysta sorten. Själva har de inte kunnat producera snö på grund av det milda vintervädret hittills. Foto: Örjan Leek / Profilbild

Snöbrist håller skidbackar i länet stängda

Uppdaterad
Publicerad

Den minst sagt milda inledningen av januari ställer till det för dem som vill åka skidor utför – i alla fall längs kusten. Flera skidbackar tvingas hålla helt eller delvis stängt under helgen på grund av bristen på den vita varan.

I Härnösand har Vårdkasens slalombacke inte kunnat öppna hittills i vinter på grund av snöbristen. Förhoppningar fanns om att kunna öppna under mellandagarna men de milda dygnen efter nyår har satt stopp för det – det går helt enkelt inte att köra snökanoner när temperaturen ligger flera snäpp över nollan.

– Men vi planerar att öppna barnbacken inom kort. Till veckan eller kanske nästa helg, säger Anders Hjorth som är verksam inom Härnösands alpina klubb.

Ekonomiskt kännbart

Det blir också ekonomiskt kännbart för arrangörerna att inte kunna hålla öppet när säsongen egentligen borde vara igång.

– Det är klart att det påverkar försäljningen av årskort. Kan man öppna i vart fall till mellandagarna så blir ju årskortsförsäljningen bra. Blir premiären försenad så tvekar ju fler, säger Anders Hjorth.

I Sundsvall har inga skidbackar öppet ”fullt ut” under helgen.

Delvis öppet

Södra berget har tvingats stänga stora backen under både lördag och söndag. ”Det varma vädret har gjort att vi måste preparera delar av backen”, skriver man på sin Facenbooksida. Det hålls tävlingar i backen på trettondagen och arrangörerna är rädda om pisterna.

Södra bergets barnbacke hålls däremot öppen.

I Sidsjöbacken är läget detsamma. Den stora nedfarten är inte öppen, men däremot barnbacken som var mycket välbesökt under lördagen.

Åsbackens stora nedfart stängd

Nolbybacken i Njurunda håller stängt lördag och söndag, men det på grund av tävlingar.

I Örnsköldsviks kommun är centralt belägna Åsbackens stora nedfarter stängda. Bara barnbacken är åkbar för tillfället även där.

Bjästabacken söder om stan är delvis öppen, men brist på snö gör att vissa partier är avstängda.

Bättre i inlandet

I inlandet är förhållandena betydligt bättre. I Solberg i Örnsköldsviks kommuns nordvästligaste delar är backen öppen och fina förhållanden råder, liksom på Hallstaberget i Sollefteå.

Full fart är det även på Getberget i Fränsta i Ånge kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.