SVT:s reporter Fredrik Israelsson på plats i Gåltjärn väster om Härnösand där vinterns största snödjup i Sverige uppmättes med 175 centimeter i början av februari. Det är nu också officiellt rekord för länet genom alla tider. Foto: SVT

Snödjupsrekord genom alla tider i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Snötäcket i länet i vinter har varit det tjockaste sedan SMHIs mätningar infördes. Noteringen i Gåltjärn utanför Härnösand på 175 centimeter från den 2 februari är därmed officiellt snödjupsrekord för Västernorrland.

Snödjupet började mätas i länet 1944 och fram till i år har det officiella rekordet för Västernorrland varit 126 centimeter, uppmätt i Härnösand i slutet av januari under den mycket snörika vintern 1994.

Nu är den noteringen överträffad.

Den 2 februari uppmättes 175 centimeters snötäcke vid SMHI-stationen i Gåltjärn väster om Härnösand. Med den siffran hade Gåltjärn mest snö i landet, och den siffran är alltså också officiellt den högsta i Västernorrland någonsin sedan mätningarna startade.

Såg knappt över kanten

SVTs Fredrik Israelsson var på plats i byn sedan mätningens gjorts och med sina 179 centimeter såg han knappt över kanten vid den uppskottade vägen till Gåltjärn.

SMHIs mätningar omges alltid av vissa reservationer eftersom snödjupet inte mäts dagligen vid alla stationer, som till exempel i Gåltjärn, och lokala variationer kan också förekomma. Dessutom har institutets mätstationer ändrats och flyttats under åren.

Men likafullt, noteringen i Gåltjärn är alltså numera officiellt rekord för snödjup i Västernorrland.

Snörikast i landet just nu är Kittelfjäll i Vilhelmina kommun i Västerbotten som för närvarande har 162 centimeters snödjup.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet