Foto: TT

Snöproblemen fortsätter – och mer snö att vänta

Uppdaterad
Publicerad

Försenade eller inställda bussar, igenplogade garageuppfarter och oframkomliga trottoarer. Snöproblemen har tagit greppet om länet.

SVT Västernorrland har kommit i kontakt med en pressad snöröjningschef i Sundsvall. Per-Olof Holmbom har haft några stressiga dagar och han väntar mer snö. Ytterligare 15 centimeter förutspås under nyårshelgen.

– Det är busstrafiken som har den högsta prioriteten och vi hoppas att allmänheten har förståelse för att vi inte kan vara överallt hela tiden. I natt hade vi hela maskinstyrkan igång och förarna måste ju också få en chans att sova, säger Per-Olov Holmbom som är gatuingenjör och ansvarig för snöröjningen i Sundsvall under mellandagarna.

Bussgatorna först

Vi når honom på telefon på Alnö där han ser över läget. Han tror att det kommer att dröja en dryg vecka innan läget återigen kan vara tillbaka i det normala. Det innebär gator rensade från snö och att snön i centrum bortforslad. Om det blir så hänger på väderprognoserna framöver.

Under natten mot fredagen var 57 maskiner igång i snösvängen i Sundsvalls kommun. Totalt är det 60 mil bilväg och 20 mil gång och cykelvägar som ska rensas. Gatunätet prioriteras för busstrafikens skull medan gång och cykelvägarna får vänta.

Brist på väghyvlar

Ett problem är bristen på de mest avancerade och specialiserade vägmaskinerna, dvs väghyvlar. Sundsvalls kommun har tillgång till fyra väghyvlar jämfört med tio för några år sedan.

– Det är en effektiv maskin i väderlägen som vi har nu, men tyvärr är det en bristvara numera. Eftersom en stor del av snöröjningen upphandlas på den öppna marknaden går det inte att ställa specifika krav på maskintyper. På så sätt var det bättre förr, säger Holmbom.

Snöröjningsregler i din kommun

Sundsvall

I Sundsvall sätter snösvängen igång enligt fastställda kriterier. Genomfartsleder, centrumgator och bussgator snöröjs när det kommit 4-6 centimeter snö. Bostadsgatorna får vänta tills det kommit 6-10 centimeter. De större trafiklederna tar sex till åtta timmar att köra igenom medan bostadsgatorna tar 8-12 timmar.

Skyltade gång och cykelleder ska röjas som genomfartsleder och centrumgator medan promenadstigar inte röjs alls.

Ansvaret för snöröjningen ligger på det kommunala Drakfastigheter som just nu är nerringda av en ibland undrande och ibland ilsken allmänhet. Ofta handlar det om igenplogade garageuppfarter och här gäller att som det står i  de kommunala kriterierna, att det får fastighetsägaren själv ta ansvar för. Kommunen uppger sig inte ha resurser att ta bort snö från enskilda uppfarter.

Örnsköldsvik

I centralorten, som även omfattar Billsta, plogas huvudgator, gång- och cykelbanor, bussgator och branta gator plogas vid cirka 6 centimeter blötsnö eller cirka 9 centimeter torrsnö. I Bjästa, Moliden, Bredbyn, Gottne och Björna plogas och sandas gator och vägar av driftentreprenör Svevia när det är cirka 6 centimeter blötsnö eller cirka 9 centimeter kallsnö.

Dessa snöröjs då max 7 centimeter snö kommit och ska vara klart inom 6 timmar på vardagar. På helgen gäller 9 cm och 8 timmar.

Övriga gator, kategori C, snöröjs vid ett snödjup av 9 centimeter och ska genomföras inom 8 timmar eller 16 timmar beroende på om det är gågata, parkering, gång- och cykelbana, enskild väg eller bostadsgata.

Inte heller i Örnsköldsvik plogas några enskilda uppfarter.

Härnösand

Övriga gator, kategori C, snöröjs vid ett snödjup av 9 centimeter och ska genomföras inom 8 timmar eller 16 timmar beroende på om det är gågata, parkering, gång- och cykelbana, enskild väg eller bostadsgata.

I Härnösand kan man få sin uppfart röjd men då får man vänta tills dess gatan hyvlas.  I övrigt ska snöröjningen sätta igång vid 7 centimeter snö på de mest trafikerade gatorna. Röjningen klaras av på 6 timmar under vardagar. På helgen gäller 9 cm och 8 timmar.

Mindre trafikerade gator snöröjs vid ett snödjup av 9 centimeter vilket ska klaras av inom 8 timmar eller 16 timmar beroende på om det är gågata, parkering, gång- och cykelbana, enskild väg eller bostadsgata.

Kramfors

Här sätts snöröjningen igång när snödjupet mäter 6-8 centimeter blötsnö och 8-10 centimeter om snön är torr. I första hand plogas huvudleder, bussleder och gångvägar till skolor och andra institutioner. Fastighetsägarna ansvarar själva för röjningen av gårdsinfarter.

Sollefteå

Huvudleder samt gång- och cykelvägar har högst prioritet. Snöröjningen påbörjas vid ett snödjup på 6 centimeter på större gator och åtta centimeter på i villakvarter och bostadområden. Normalt påbörjas snöröjningen 03.00 på morgonen och pågår i åtta timmar.

Timrå

Snöröjning påbörjas normalt när snöfallet upphört. Vid längre pågående snöfall påbörjas snöröjning, vid blötsnö, när det är 4-8 centimeter på genomfartsleder och 6-10 centimeter i bostadsområdena. Är snön kall får det falla 8-12 centimeter på genomfartlederna och 12-16 centimeter på bostadsgator innan snösvängen kommer.

Kommunen prioriterar trottoarer samt gång- och cykelbanor högst, sedan kommer Kyrkbacken vid Östrand, genomfartsleder och busslinjer,  bostadsgator i lutande terräng och sist övriga genomfartsvägar och övriga bostadsgator.

Ånge

Trafikverket är väghållare på det statliga vägnätet, som till exempel E14, riksväg 83, länsväg 315 och Fränstavägen. Ånge kommun röjer de kommunala vägarna i Ånge, Alby och Fränsta, och vägföreningarna har ansvar för skötseln av sina vägar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.