Foto: TT

Fem döda hittade efter snöovädret

Uppdaterad
Publicerad

Efter torsdagens snöoväder har fyra personer hittats döda utomhus i Västernorrland. Dessutom upptäcktes en person som legat död en längre tid i sitt hem.

OBS: Artikeln publicerades 2 februari 2018

Polisen är förtegen om dödsfallen, men Josef Wiklund, chef för Lokalpolisområde Medelpad, bekräftar för SVT Nyheter Västernorrland att man hade tre dödsfall under torsdagsdygnet. Dödsfallen har inträffat i Bjästa, Härnösand och Kramfors. De avlidna, som alla är födda på 40-talet, har hittats i närheten av sina hem.

Fallet i Härnösand var en äldre man som hittades efter han anmälts försvunnen av hemtjänsten. Mannen bodde i centrala Härnösand.

Ska obduceras

I Bjästa rör det sig om en kvinna som hittades utanför sitt hus.

– Om hon var ute och skottade snö eller inte vet vi inte men förmodligen var det ett sjukdomsfall. Eftersom hon hittades utomhus ska kroppen obduceras. Anhöriga ska vara underrättade, säger Kjerstin Svedberg, närpolischef.

Hon berättar också att en man har hittats död i sitt hem på en mindre ort i Örnsköldsvik, men dödstillfället ska ha skett redan i höstas.

– Anhöriga fattade misstankar när det såg att det inte var skottat på uppfarten, säger hon.

Från polisens sida är man knapphändig med information kring dödsfallen.

– Det jag kan säga är att vi fått in rapporter om tre dödsfall utomhus i länet, säger Liv Fahlén, kommunikatör hos polisen.

– Det rör sig om äldre personer som hittats i anslutning till sina bostäder, säger hon vidare, men jag vill i nuläget inte spekulera i orsaken till dödsfallen.

Snöskottning

När SVT Nyheter Västernorrland talar med Josef Wiklund, chef för polisen i Medelpad, kan han berätta om ett dödsfall även i Medelpad.

– Det var en man som troligen hade fått en hjärtinfarkt i samband med snöskottning, säger han.

Polisen misstänker inte att något brott ligger bakom dödsfallen utan bedömer att det kan vara sjukdomsrelaterat.

Landshövdingen om dödsfallen

Nu har landshövdingen – Gunnar Holmgren – kommenterat dödsfallen.

​– Det inträffade är mycket tragiskt och jag vill uttrycka mitt deltagande i sorgen, i första hand tänker jag på de anhöriga. Jag vill också påminna alla länsbor om att finnas till hands för varandra en sådan här gång. Kanske finns det någon i din närhet som behöver hjälp, med att skotta snö eller handla mat. Vi måste vara fortsatt vaksamma, säger landshövding Gunnar Holmgren till Länsstyrelsens webbplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinna död i snöoväder

Mer i ämnet