Erfarenheterna från snöovädret 2018 ligger bakom beslutet i Örnsköldsvik att bedriva fjärrundervisning under två dagar. Hör skolchefen i klippet. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Senaste nytt om skolverksamheten i länet efter snöovädret

Uppdaterad
Publicerad

Skolor stängs helt eller delvis och det ser ut att bli några besvärliga dygn för grund- och gymnasieskolan när snöovädret drar in över länet. Sundsvall, Sollefteå, Härnösand och Örnsköldsvik har beslutat ställa in undervisningen under tisdagen medan andra kommuner avvaktar eller håller öppet för de som kan komma.

Bakgrunden är det osäkra väderleksläget och att det väntas stora snömängder i länet under det kommande dygnet. Samtidigt har det varnats för stora störningar i kollektivtrafiken vilket också påverkar skolskjutsarna.

Samtliga sju kommuner hade under måndagen samråd med länsstyrelsen och kollektivtrafiken. Alla utom Ånge räknar med stora problem.

Snöoväder över Västernorrland

Sundsvall, Sollefteå, Härnösand och Örnsköldsvik beslutade redan under måndagsförmiddagen att stänga grundskolorna under tisdagen. Kramfors och Timrå avvaktar.

Stor påverkan på verksamheten

– Samtliga kommuner utom Ånge kommer att ha stor påverkan på skolverksamheten. Eftersom också kollektivtrafiken ställer in kommer elever inte att kunna ta sig till skolan. 35 procent av barnen åker skolskjuts, säger skoldirektören i Sundsvall, Urban Åström.

Örnsköldsvik går längst och stänger två dagar.

2018 drabbades Västernorrland av ett snöoväder som ställde till det för flera verksamheter som skola och äldreomsorg. I Örnsköldsvik drabbades till exempel Sidensjö skola av strömavbrott.

Erfarenheter från 2018

När nu ett nytt snöoväder drar in väljer därför skolledningen att införa fjärrundervisning för de äldre barnen. Samtidigt finns möjlighet till barnomsorg för de yngre barnen.

– En av erfarenheterna från 2018 är att det är svårt med mattransporterna till skolorna. Det krävs en del snöröjning för att ta sig fram. Det tog mycket tid och kraft. Dessutom var det barn som kom till skolan som hade svårt att ta sig hem från skolan. Om man av den anledningen håller skolverksamheterna nere så finns det större möjlighet att prioritera andra kommunala verksamheter som till exempel äldreomsorgen, säger Kristina Rastbäck som är skolchef i Örnsköldsviks kommun.

Timrå och Kramfors avvaktar

Timrå och Kramfors kommuner däremot avvaktar med att helt ställa in.

– Vi har sagt att vi håller öppet för elever som på ett säkert sätt kan ta sig till skolan men för de som inte kan komma så blir det giltigt frånvaro, säger Roger Åström som är biträdande skolchef. I Kramfors kommun resonerar man på samma sätt.

Beskedet om fortsatt öppet i Timrå och Kramfors gäller tills vidare och kan ändras med kort varsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet