Barnen lämnades vind för våg

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Sundsvall får allvarlig kritik för omhändertagandet av ensamkommande flyktingbarn. Barn hade lämnats vind för våg på kritiserade HVB-hem utan att nämnden hållit sig informerad om deras situation.

Kritiken från IVO är skarp sedan IVO i oktober förra året gjordes en tillsyn av hur Sundsvalls kommun skötte mottagandet av de ensamkommande flyktingbarnen.

Någonstans mellan 70 och 100 barn som kommunen ansvarade för hade inte fått en utsedd socialsekreterare. Deras behov av stöd och hjälp hade inte följts upp eller övervägts under det sista halvåret. Ingen socialsekreterare hade varit aktiv i deras individuella ärende.

”Anmärkningsvärt”

IVO anser att det är anmärkningsvärt att nämnden inte kände till hur flertalet av de placerade ensamkommande barnen hade det i de hem där de placerats.

Kommunen har ansvar för barnen

Det är kommunen som har ansvar för de ensamkommande flyktingbarnens situation. Även om de placerats ut i HVB-hem är det kommunen som via egenkontroll ska se till att de har det bra. Egenkontrollen är särskilt viktig när det gäller barn som placerats i HVB-hem som drivs på entreprenad, skriver IVO.

Brister på HVB-hem

Det här förerfaller emellertid inte ha fungerat i Sundsvalls kommun. IVO konstaterar till och med att uppföljningen av barnens situation inte ens fungerat på HVB-hem som fått verksamheten kritiserad. Så här skriver IVO:

”IVO anser att det är anmärkningsvärt att nämnden inte känner till hur flertalet av de placerade ensamkommande barnens situation på HVB-hemmen ser ut. Särskilt utifrån att IVO identifierat och påtalat brister i flera av de HVB-hem som drivs på entreprenad av Sundsvalls kommun och där många av de ensamkommande barnen är placerade.”

LÄS MER: Malin Larsson (S) försvarar nämnden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.