Eva Rönnbäck, verksamhetschef socialtjänsten

Socialtjänsten: ”Vår policy är att polisanmäla”

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten kan inte svara på frågan varför misstankarna om sexuella övergrepp inte polisanmäldes. ”Det är vår policy att göra det”, säger verksamhetschefen Eva Rönnbäck.

Bakgrunden är den rättegång om sexbrott mot barn som inleddes i Sundsvalls tingsrätt på fredagen. En 60-årig man står åtalad för sexuella övergrepp på två flickor.

Polisen fick kännedom om övergreppen i februari i år men har under polisutredningens gång fått kännedom om att en orosanmälan lämnades in till socialtjänsten redan för tre år sedan. Socialtjänsten utredde misstankarna men gjorde ingen polisanmälan.

Eva Rönnbäck som är verksamhetschef vid socialtjänsten kan idag inte svara på frågan varför. Hon svarar SVT Västernorrland i ett mail:

– Socialtjänsten har en policy att göra en polisanmälan när det handlar om våld eller övergrepp mot barn. Det jag kunnat utläsa av utredningen har ingen polisanmälan skett i detta fall men det framgår inte varför, skriver hon.

– Den utredning som inleddes skedde med anledning av en orosanmälan och utredningen syftade till att se vilket skydd, stöd och hjälp den unge behöver och om vårdnadshavaren kan ge det välbehövliga skyddet, stödet och hjälpen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.