Foto: SVT / arkiv

Sollefteå åter garnisonsstad – klartecken från regeringen om nytt regemente

Uppdaterad
Publicerad

Sollefteå får återingen ett infanteriregemente när den svenska försvarsorganisationen uppgraderas. Det bekräftar försvarsdepartementet i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.

Förstärkningarna av Försvarsmaktens grundorganisation är resultatet av en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Återetableringen av regementet I21 i Sollefteå, som lades ner våren 2001, motiveras ”framförallt av militärgeografiska skäl samt ur beredskapshänseende”, som det står i pressmeddelandet.

Enligt överenskommelsen ska regementet återetableras senast 2022 och nå full kapacitet under perioden 2026-2030.

Militär närvaro även i Östersund

Regementet i Sollefteå etableras för att utbilda lokalförsvarsskyttebataljoner för skyddet av förbindelserna till norska Trondheim. Jämtlands fältjägarkår återuppstår därför i Östersund där grundutbildning av värnpliktiga också ska ske.

”Det är mot bakgrund av det strategiska läget viktigt att i fredstid förstärka den militära närvaron i Östersund, med bland annat utbildning av värnpliktiga. I det sammanhanget behöver också möjligheten att använda infrastruktur kopplad till flygplatsen på Frösön säkerställas”, skriver försvarsdepartementet.

Utbildningskapaciteten ska ligga på 200-250 inryckande värnpliktiga per år. ”De värnpliktiga bör i största utsträckning uttas regionalt för att bland annat säkerställa hög beredskap vid krigsförbanden”, skriver försvarsdepartementet vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.