Sollefteå sjukhus föreslås läggas ned

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Sollefteå sjukhus läggs ned. Det föreslås i ett tjänstemannaförslag som presenterats för landstingsledningen i Västernorrland.

Enligt uppgifter har förvaltningschefen Margareta Rödén under sommaren presenterat ett förslag som innebär att BB läggs ned. Kvar blir medicinavdelningarna och laboratorium på dagtid. Det uppger allehanda.se.

”Djup allvarlig kris”

Uppgifterna bekräftas för SVT av landstingsrådet Elisabeth Strömqvist (S) som poängterar att förslagen rör besparingar, inte bara vid Sollefteå sjukhus utan landstinget som helhet. Den övergripande planen diskuterades vid finansutskottets sammanträde på onsdagen.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Vi kommer att vända på alla stenar. Den ekonomiska situationen i landstinget är mycket allvarlig. Det är en djup allvarlig kris som pekar mot ett underskott på 500 miljoner 2018 om inget görs, säger Strömqvist till SVT Västernorrland.

– Faktum är att vi inte kommer att ha pengar kvar till att betala ut folks pensioner om vi inte tar ansvar för situationen, fortsätter hon.

Budgetbeslut i november

Bland förslagen finns också en nedläggning av Österåsens hälsohem, men några beslut har ännu inte fattats. Politikerna har fått ta del av förslaget som i nästa steg ska beredas med sikte på november då landstingsfullmäktige fastställer budgeten. Enligt Elisabeth Strömqvist återstår många detaljer och avvägningar innan det slutgiltiga besluten ska fattas.

Landstinget Västernorrland blöder kraftigt ekonomiskt. Underskottet 2014 var 231 miljoner kronor och vid en presskonferens den 8 april i år flaggade landstingsledningen för ett sparbehov på uppemot en halv miljard. Då uppgav landstingsledningen att det kan bli aktuellt med både skattehöjningar och nedläggning av verksamhet.

Patientsäker vård

Internt på landstinget talas det om en ”insatsplan för en budget i balans”. Förslagen har tagits fram av landstingets tjänstemän och det första underlaget ska nu behandlas politiskt. Elisabeth Strömqvist säger sig vara medveten om den oro inför framtiden som väcks i organisationen.

– Men som jag ser det har vi inget val. Vårt uppdrag som politiker är att försäkra oss om en patientsäker vård och som den ekonomiska situationen ser ut måste vi agera, säger hon.

Hon tillhör själv dom som tidigare förklarat att landstinget behöver tre akutsjukhus.

Fler detaljer nästa vecka

Hälso och sjukvårdsnämnden driver de tre sjukhusen i länet. Ordföranden Ewa Back (S) har fått en muntlig presentation av sparförslagen men vill inte berätta något om innehållet.

– Det kommer att presenteras för nämden den 26 augusti och det är rimligt att de politiker som ska ta ansvaret för besluten också blir de första som får veta, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet