Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Värnpliktiga på I21:s övningsfält i Sollefteå. Fler bassar och fler repetitionsövningar i Sollefteå blir det när politikerna nu vill satsa ännu mer på försvaret. Foto: Pierre Ragnehag

Sollefteå vinnare när försvaret får 53 miljarder extra

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen presenterade Försvarsberedningen sin slutrapport – och politikerna vill se en rejäl upprustning de kommande åren. Verksamheten vid I21 växlas upp – på sikt ska det omvandlas till en brigad.

Politikerna i Försvarsberedningen vill skjuta till en rejäl pengapott till försvaret de närmaste åren. 2030 ska försvaret få 2, 6 procent av Sveriges BNP – enligt förslaget ska ytterligare strax under 53 miljarder skjutas till fram till 2030.

Infanteriregemente

I21, som omfattar Sollefteå och Östersund, ska enligt förslaget omvandlas till Norrlands Infanteriregemente och ska ställa upp det beredningen kallar ett brigadliknande krigsförband.

På sikt ska det sedan bli en brigad, men någon uppgift om när det kan ske gavs inte under dagens presskonferens.

Fler värnpliktiga

Det ska bli mer av det mesta: antalet värnpliktiga ska vara 12 000 per år om sex år, ammunitions- och materielinköp ska kompensera det som skänkts till Ukraina, marinen ska stärkas och det ska satsas på landets luftvärn.

– Garnisonerna i Sollefteå och Östersund får nu uppgiften att sätta upp ett brigadliknande krigsförband kallat Norrlands Infanteriregemente som som på lite sikt kan utvecklas till en fulltalig brigad, sa Mikael Oscarsson (KD) när Försvarsberedningen presenterade sina förslag under fredagen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.