Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med Solvei Molin till platsen som var hennes hem men som inte går att känna igen, och se de gamla bilderna från ett levande Kilforsen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Solvei på omtumlande återbesök i samhället Kilforsen som försvann: ”Jag känner inte alls igen mig”

Uppdaterad
Publicerad

I samhället Kilforsen i Ångermanland bodde det en gång över tusen personer och där fanns affär, bibliotek, post och sjukstuga. Idag finns nästan ingenting. SVT följde med Solvei Molin som bott i Kilforsen tillbaka till platsen – det blev en omtumlande upplevelse.

– Jag känner inte alls igen mig, säger hon.

Det finns enligt Statistiska centralbyrån omkring 500 samhällen i Sverige som mer eller mindre försvunnit. Kilforsen nordväst om Näsåker i Sollefteå kommun är en sådan plats. Solvei Molin bodde här under tre år på 70-talet. När hon nu besöker Kilforsen hittar hon inte ens platsen för sitt hus.

– Det är tragiskt, jag har ju ändå bott här och känner inte igen mig, konstaterar hon.

Se i videon när Solvei Molin söker i skogen efter det som under tre år var hennes hemort.

Fanns bara skog

Samhället Kilforsen uppfördes under slutet av 1940-talet i samband med att Kilforsens kraftverk byggdes. När projektet startade fanns bara skog, inte ens en älv. Vattnet från Fjällsjöälven leddes till platsen på konstgjord väg och ner i kraftverkets turbiner djupt nere i marken, för att sedan rinna ut i Ångermanälven.

Fin tid i Kilforsen

När Solvei Molin flyttade till Kilforsen var kraftverksbygget klart och delar av samhället redan borta men hon minns det som en fin tid.

– Det var mysigt när vi bodde här, säger hon.

Kraftverksepoken var kort, de så kallade vattenrallarna drog vidare till nya projekt och successivt revs och flyttades i princip all bebyggelse. Idag finns bara ett enda hus kvar i Kilforsen. Den enda invånaren flyttade hit för några veckor sedan:

– Det känns ju lite konstigt att de rev alltihop, men jag är glad att mitt hus står kvar, säger Aki Leinonen.

Turbinerna fortsätter att leverera elektricitet djupt nere i marken, men det är som om inget hade hänt på ytan där skogen nu åter tagit över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sveriges övergivna platser

Mer i ämnet