Åke Engström förlorade mycket skog i branden vid Möckelsjöberget norr om Härnösand. Foto: SVT/Barbro Sellin

”Sorgligt när delar av släktgården brinner upp”

Uppdaterad
Publicerad

Många privata skogsägare drabbas av bränderna. Åke Engström i Överskog är en. Han tvingas se sin skog kring Möckelsjöberget gå upp i rök.

Åke Engström äger ett skogsskifte på ungefär 100 hektar kring Möckelsjöberget, norr om Härnösand. De senaste dagarna har han bara kunnat se på när delar av skogen, bokstavligt talat, gått upp i rök.

– Det är sorgligt när delar av släktgården brinner upp. Jag och min far har själv planterat skogen och nu är allt förgäves säger Åke Engström.

Skogsbränderna sommaren 2018

Skogen av känslomässigt värde

Skogen är försäkrad men det är inte de ekonomiska värdena som drabbar Åke hårdast, det är de känslomässiga.

– De timmar man lagt ner på plantering, gallring och röjning är bortkastade. Och än återstår många timmar att sanera i skogen, det känns bittert säger Åke Engström.

”Skogen är en bomb”

Värmen, torkan och blåsten gör att läget är fortsatt kritiskt på många håll runt om i landet. När som helst kan lågorna flamma upp igen, eller nya bränder starta – av blixt eller okunskap.

– Trots att det råder eldningsförbud såg jag en alldeles färsk grillplats uppe på berget. Det har inte gått in hos folk att skogen är en bomb, säger Åke och tittar långt efter den Litauiska arméhelikopter som just nu vattenbombar delar av hans skogsmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet