Sörlin vann i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Striden om oppositionsrådsposten i Sollefteå fick idag sitt slut. Med röstsiffrorna 13 mot 8 valdes moderaten Bengt Sörlin för en ny period.

De stridande parterna var Moderaterna och uppstickarpartiet Västra initiativet som gick förbi Moderaterna och blev näst största parti i Sollefteå efter valet i höst.

Trots det var Moderaterna inte beredda att släppa ifrån sig oppositionsrådstiteln. Allianspartierna föreslog istället en ”valteknisk samverkan” som skulle innebära att de delade på posten.

På så sätt skulle man komma runt rådande praxis att det största oppositionspartiet från oppositionsrådposten.

Men vid omröstningen idag fick Bengt Sörlin stöd av miljöpartiet samtidigt som socialdemokraterna och vänstern avstod att rösta. När rösterna räknats blev det 13 mot 8 till Bengt Sörlins favör.

– Inte bra för kommunen, säger Gunilla Fluur, Västra initiativet efter omröstningen.

Förra veckan gjorde Bengt Sörlin rubriker i media sedan han manat till ett samarbete mellan (M) och Sverigedemokraterna, ett uttalande som ledde till hård kritik från länsmoderaterna i Västernorrland och den egna lokalföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.