Nästa vecka kommer sparplanen för specialistvården som Lena Carlsson är förvaltningschef för.

Sparplanen för sjukhusen: Färre vårdplatser och lägre bemanning

Uppdaterad
Publicerad

Produktiviteten hos personalen ska öka, ett stort antal vårdplatser ska bort och avdelningar ska bli större. Det är några av förslagen i den sparplan som tagits fram av ledningen för specialistsjukvården. SVT Västernorrland tagit del av planen som är tänkt att genomföras nästa år.

600 miljoner i besparingar de närmaste tre åren – det är det bistra ekonomiska verkligheten för Region Västernorrland. Sparkravet för specialistvården 2020 ligger på 150 miljoner, och nu börjar bilden klarna hur det ska genomföras.

Drar i nödbromsen

Kostnaden för hyrpersonal har skenat de senaste åren, och nu drar förvaltningschefen i nödbromsen. Region Västernorrland har varit värst i klassen när det gäller hyrpersonal med en nota på nära en halv miljard förra året.

”Det här äter oss inifrån”, sa Jan-Olof Häggström (S), vice ordförande i regionstyrelsen innan valet förra året.

Nu ska blödningen stoppas. Redan nästa år ska hyrnotan kapas med 100 miljoner. Hyrkostnaden ska minskas med 25 procent nästa år, enligt planen. Nettobesparingen blir då cirka 50 miljoner kronor eftersom kostnader för egen personal måste räknas in. 

”Kommer drabba patienter och personal”

Men förslaget väcker omedelbart skarp kritik från oppositionen:

– Det är klart att vi måste minska hyrpersonalen, men att bara försöka kapa bort 25 procent utan att presentera någon egentlig lösning, kommer att drabba både patienter och personal oerhört hårt, säger Isabell Mixter, gruppledare för Vänsterpartiet och ledamot i regionstyrelsen.

Vill se en effektivare personal – och färre vårdplatser

Antalet vårdplatser föreslås minskas med 30, fördelat på de tre sjukhusen en åtgärd som ska minska kostnaderna med 30 miljoner.
Samtidigt ska även avdelningar bli större. 

Produktiviteten per vårdplats ska ökas. Personalen måste jobba helt enkelt jobba effektivare, enligt förvaltningschefen.

Samtidigt föreslås en förändring i relationen mellan antalet undersköterskor och sjuksköterskor. Fler undersköterskor, som kostar mindre, och färre sjuksköterskor. Idag är relationen 70 – 30, tanken är att fördelningen nästa år ska vara 60 – 40.

Det är just bland sjuksköterskor som hyrkostnaden ökat mest på senare tid.

Enligt planen ska 20 miljoner sparas in genom personaleffektiveringar.  

Kortsiktiga förslag menar kritiker

Isabell Mixter (V)  spår emellertid att hela sparplanen kommer att slå fel.

– Det är kortsiktiga förslag som bara kommer att bara ge ökande kostnader i form av sjukskrivningar på sikt, säger hon till SVT.

Den nya sparplanen gäller alltså för nästa år, 2020. Hur kraven på kostnadsreduceringar för specialistvården kommer att se ut för följande två år, det återstår att se.

Region Västernorrland (tidigare landstinget) har en omsättning på 9,1 miljarder kronor per år. 
Den dominerande intäkten är skatter och den huvudsakliga kostnaden är personal.

Det är länets i särklass största arbetsgivare med sina nära 7 000 anställda.

63 procent av intäkterna tas via skattsedeln, medan 23 procent kommer via statsbidrag.

Patientavgifter utgör 3 procent.

Resterande delar är finansiella intäkter, 1 procent,  och försäljning av vård,  4 procent.

Utgifterna domineras av lönekostnader, 54 procent, följt av kostnader för inköp av material och verksamhet (som utomlänspatienter) som utgör 39 procent av utgifterna.

1 procent av kostnaderna går till regionens fastigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer