Kritikerna menar att förvaltningschefen Lena Carlssons nya sparplan är ett dråpslag mot Sollefteå sjukhus. Foto: SVT

Nytt sparförslag hotar – ”Spiken i kistan för Sollefteå sjukhus”

Uppdaterad
Publicerad

Ett av förslagen i den kommande sparplanen för sjukhusen innebär att två jourlinjer vid Sollefteå sjukhus plockas bort. Hög kompetens försvinner vilket får förödande konsekvenser för hela sjukhuset, menar kritikerna.

Ett av sparförslagen i den nya 150 miljonersplanen för sjukhusen är att avskaffa jourlinjerna för kirurg- och barn- och ungdomsavdelningen på Sollefteå sjukhus. En besparing på 10 miljoner kronor. 

– Det är spiken i kistan för Sollefteå sjukhus,  menar Mattias Rösberg, ordförande för Sjukvårdspartiet i regionen.

”Läkarkompetens försvinner”

Han pekar på att hög läkarkompetens därmed försvinner, kompetens som är helt nödvändig för resten av sjukhuset, från akut- och intensiv- till medicinavdelningen. Konsekvensen blir, menar en av hans partikollegor, ett hot mot patientsäkerheten.

– Ja, utan tvekan, säger Pia Lundin, 2:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden. 
Nästa vecka ska förvaltningschefen Lena Carlsson presentera sitt sparförslag för nämnden. 

Fem år utan plan för vården

Lars Rocksén, ordförande i Ångermanlands läkarförening, är bekymrad över innehållet i sparplanen. Han menar att den politiska ledningen agerar utan riktning.

– Det som saknas är en plan för hur vården ska bedrivas i Ådalen. I stället får varje klinik själva lösa sina egna bekymmer. Det har varit ett problem de senaste fem åren -  man har inte kunna ge några klara svar på vilken vård som ska finnas, och hur den ska bedrivas.  Det här skapar bara mer oro, säger han.

Kriskommissionen körs över

Sedan förra veckan arbetar en kriskommission som består av samtliga partier i regionfullmäktige. Gruppen ska tillsammans ta fram förslag för att vända den mycket dystra ekonomiska utvecklingen.

Men Isabell Mixter, gruppledare för Vänsterpartiet,  menar att det här arbetet undermineras av de åtgärder och planer som nu dyker upp. Hon och hennes parti kommer inte ställa sig bakom det här senaste sparförslaget.

Isabell Mixter och hennes parti menar att förvaltningschefen Lena Carlssons nya sparplan är ett dråpslag mot Sollefteå sjukhus.

– Det får jättestora konsekvenser för möjligheterna att bedriva en bra verksamhet, säger hon.

För de som agerat för ett återställande av Sollefteå sjukhus har hösten 2019 kantats av bakslag.

De dialogmöten som hållits mellan regionledningen och aktionsgrupperna har inte lett till några framsteg alls i själva grundfrågan.
Ett sista möte hölls i början av oktober och några fler möten är inte inplanerade.

Medan BB-ockupanterna nu raskt närmar sig sin 1000:e ockupationsdag har Lena Asplund ( M), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, blivit alltmer tydlig i BB-frågan.  ”BB i Sollefteå kommer inte att öppna igen”, har hon upprepade gånger slagit fast den senaste tiden.

Den utredning som gjordes för att undersöka möjligheterna att delvis återstarta akutkirurgin i Sollefteå kom fram till slutsatsen är patienterna skulle bli för få och kostnaden för hög.  

Under hösten har också två av de mest erfarna läkarna vid kirurgen på sjukhuset fått beskedet att de inte får jobba kvar. En av dem har redan lämnat sjukhuset, den andre gör sina sista arbetsdagar i januari för att gå i pension. Mot sin egen vilja, kan tilläggas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer