Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund (M) är frustrerad på minussiffrorna. Foto: Ylva Holmgren / SVT

Specialistsjukvårdens underskott – minus 323 miljoner hittills

Uppdaterad
Publicerad

Stafettkostnaderna och utgifterna för regionsjukvården har ökat till 80 miljoner kronor. Nu går Region Västernorrlands specialistsjukvård mot ännu en ekonomisk kris.

Redan under våren rapporterades det om att notan för hyrpersonal inom specialistvården hade ökat med 23 miljoner under årets fyra första månader. Totalt kunde regionen visa ett minusresultat på 197 miljoner kronor då.

Nu kommer beskedet att stafettkostnaderna har fortsatt skena tillsammans med utgifterna för regionsjukvården – med 80 miljoner kronor. Totalt ligger bara specialistsjukvården på ett minus med 323 miljoner kronor hittills i år.

– Hela prognosen för året ser ut att bli ett minus på 350 miljoner, säger Lena Asplund (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden till SVT.

Frågan förbryllar

Anledningen till varför kostnaderna fortsätter att skena förbryllar Lena Asplund som ändå tycker att vissa aspekter inom sjukvården har blivit bättre.

– Det gör mig väldigt frustrerad och irriterad. Vi ökar ju samtidigt andelen egen personal, säger Lena Asplund.

Större krismedvetenhet

Ännu har man ingen plan för hur man ska lösa situationen med minussiffrorna som numera är på liknande nivå som de var 2015. Regionen har nyligen haft möte med alla länsklinkcheferna för att försöka lösa situationen och komma på en krisplan.

– Vi måste få till en större krismedvetenhet för det är inte bara hyrkostnaderna som drar iväg, säger Lena Asplund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.