Foto: Tore Meek/TT

Kostnaderna för inhyrd personal skenar

Publicerad

Region Västernorrland betalade drygt 217 miljoner kronor för personal inom specialistvården under första halvåret i år. Det är en ökning med nästan 20 procent jämfört med samma period i fjol.

Nu är Region Västernorrlands nota för hyrläkare och hyrsjuksköterskor sammanställd för första halvåret i år. Siffrorna talar sitt tydliga språk: det är hård konkurrens om vårdpersonal på marknaden.

Under årets första sex månader kostade inhyrd vårdpersonal i Västernorrland totalt 217,7 miljoner för hyrpersonal inom specialistvården. Samma period i fjol kostade den 184,4 miljoner, det är en ökning med 17 procent.

Fördubblad kostnad

Av klinikerna var det medicinkliniken som hade den högsta kostnaden för hyrläkare, 25 miljoner under perioden. Därefter kommer psykiatrin (15 miljoner) och lungsjukvården (13 miljoner).

Bristen på sjuksköterskor blir allt tydligare. Under första halvåret i år fördubblades kostnaden för inhyrda sjuksköterskor inom akutsjukvård och kirurgi, jämfört med fjolåret.

De positiva tecknen i början på förra hösten har nu förbytts till motsatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer