• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Polisen vill ha familjklassificering av spice

Uppdaterad
Publicerad

Under november väntas Folkhälsomyndigheten föreslå regeringen att klassa ett 20-tal spicesorter som olagliga. Senast i augusti gjordes samma sak, men resultatet verkar ha gett paradoxala effekter, menar polisen.

– De här preparaten har ju ingen familjklassificering som gör att de under paraply kan bli narkotikaklassade som helhet, utan man ändrar kemin i de här preparaten så att det blir nya ämnen som sedan klassas på nytt, så det är så här det ser ut, säger Josef Wiklund, enhetschef i Sundsvalls närpolisområde.

SVT Mittnytt: Vad har man sett för effekter av den senaste klassningen?

– Jag tror att det vi ser här i dag, framför allt i Sundsvall och Gävle, där vi ser flera fall av överdoser av spice, kanske beror på att när de här preparaten blev klassade i augusti så möttes marknaden upp en av ny sort som kanske var mer potent än de tidigare, och då när de tillreds för försäljning lokalt så kanske de är mycket starkare, säger Josef Wiklund.

Spice

SVT Mittnytt: Så du tänker att det kan tvinga fram nya farligare substanser när man förbjuder de nuvarande?

– Ja, det kan vara en negativ effekt av det. Jag träffade ett antal läkare för en tid sedan som drog parallellen med läkemedel. Det är ju en lång tids prövning för att få dem godkända som läkemedel och här ser vi ju att man ändrar kemin i betydligt snabbare omfattning. Men jag skulle inte anse att det är underordnat vikten av att få en snabb process för att göra de här preparaten illegala, säger han.

SVT Mittnytt: Vad hade varit det optimala då? För det blir ju lite tvetydigt nu.

– Jag hoppas ju och tror att framtiden kommer att ge någon typ av familjeklassificering som det talas om i folkmun. Att alla sorter, oavsett om de förändras med små marginaler i kemin, blir narkotiklassade, säger Josef Wiklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spice

Mer i ämnet