Fruktad fästing sprider sig i norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Tajgafästingen, som kan bära med sig en farligare typ av TBE-virus, har hittats i nya områden i Norrland. Det konstaterar Statens veterinärmedicinska anstalt efter att ha analyserat omkring 4 000 inskickade fästingar.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) uppmanade i början av juni i fjol privatpersoner norr om Dalälven att skicka in upphittade fästingar. Och responsen blev stor; omkring 4 000 kryp hamnade i SVA:s postlåda.

Nu har SVA gjort en första analys av fynden. Ett 20-tal av de fästingar som hittills analyserats var den ovanliga tajgafästingen.

– Vi är överraskade att vi fått in så många fästingar från hela Norrland, men också att vi har hittat den här tajgafästingen i ett större område än vi tidigare har sett, säger Anna Omazic, forskare på SVA.

Även fynd från inlandet

Tidigare har den bara påträffats vid kusten, men i inventeringen har man fått in fynd även från inlandskommuner, bland andra Bräcke och Sorsele.

– Det kan innebära att vi får nya områden med TBE-smittor, och man kan behöva ge allmänheten nya rekommendationer, säger Anna Omazic.

Tajgafästingen, som till utseendet är mycket lik en ”vanlig” fästing, har invandrat österifrån och kan bära med sig en farligare typ av TBE-virus, fästingburen hjärnhinneinflammation, än den som finns i dag i Sverige.

Tajgafästningen är mycket lik en vanlig fästning och det krävs analys i mikroskop för att se skillnaden. Foto: Sveriges Veterinärmedicinska anstalt

Ny insamling

Fynden gör att SVA nu åter ber om hjälp från allmänheten för att kartlägga fästingarna. Denna gång vänder sig myndigheten till människor i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.