Anders Bolin är en av makthavarna bakom stadsvisionen. Bilen har har historiskt stått i centrum för planeringen av Sundsvall nu ska människan stå i fokus Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Stadsarkitekten om den nya staden: ”Människorna i centrum”

Uppdaterad
Publicerad

Planerna har funnits sedan 30 år och nu förverkligas det ”nya Sundsvall” på bred front. Visionen är en grön stad med mindre biltrafik som sätter målet att fördubbla befolkningen till 200 000 invånare.

Anders Bolin som är stadsarkitekt och biträdande stadsbyggnadsdirektör är en av makthavarna bakom den nya stadsvisionen. Vi träffar honom i det nya bostadsområdet Norra Kajen som väckt heta känslor genom åren. Där väntas en ny byggetapp dra igång i höst.

Havet och grönska

Han talar om tio bärande ideér som i korthet handlar om att bygga ut stadskärnan längs stränderna. Det nya Sundsvall ska bli tätare bebyggt och expandera på havsnära mark som tidigare dominerats av industri. Det är inte längre genomfartsleder och biltrafik som ska styra utvecklingen utan de människor som bor i staden.

Trafiken får ge vika

Nya Sundsvallsbron blev startskottet. När genomfartstrafiken på E4 försvann från centrum kunde planer som förberetts sedan 30 år tillbaka sättas i verket. Nu pågår 15-20 stora byggprojekt parallellt.

– Vi är ju vana vid att bilen haft företräde i Sundsvall, man är som Sundsvallsbo van vid att det är enkelt att ta bilen, men bilen tar plats och vi måste lära oss andra vanor, säger han.

Stenstaden som språngbräda

Vi träffar Anders Bolin på Norra Kajenområdet, en stadsdel som byggs för 5 000 invånare. Projektet har varit omdiskuterat för sina lyxiga och dyra bostadsrätter, men samtidigt är det ett område där industrier och lagerbyggnader fått maka på sig för bostäder och en strandpromenad längs kajen. Nya etapper planeras komma igång i höst, bland annat ett höghus på 17 våningar.

Men stadsvisionen är mer än bostäder. Det är en sammanhållen idé om att använda stenstaden som en språngbräda för den fortsatta utvecklingen. Det ska byggas mer i centrala lägen, det ska byggas parker och grönområden och tas särskild hänsyn till Mittuniversitetets framtida behov.

Nytt mål – 200 000 invånare

Enligt Anders Bolin handlar stadsvisionen till viss del om byggande och faktiska projekt, men också om attityd. Sundsvalls kommun har satt upp målet att nå 100 000 invånare lagom till 400-års jubileét nästa år. Anders Bolin tycker att det är dags att höja ambitionsnivån och ta sikte på det dubbla – 200 000 invånare.

– Vi behöver ändra vårt ”mindset” och lyfta blicken. Det tror jag kommer att få spännande följder, säger han.

Som en motor i regionen skulle en stark tillväxt bidra till en utveckling även av omgivande orter som Ånge, Timrå och Härnösand, menar Anders Bolin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Byggboom i Sundsvall

Mer i ämnet