Här är Härnösandsodlingarna som ska bli ekologiska – och socialt hållbara

Publicerad

Intresset för odling är rekordstort – samtidigt ska våra samhällen bli mer hållbara. För att lyckas med det startade Härnösands kommun projektet Stadsnära odling ifjol.

– Det har två delar, dels är det en arbetsträningsarena, dels en annan del som handlar om att främja lokal matproduktion, säger Sara Friberg, projektledare.

I Kattastrand, några kilometer från Härnösands centrum, grönskar det i växthuset och morötterna i pallkragar utanför de skyddande glasväggarna, har precis stuckit sina hjärtblad ovanför jordytan.

– Jag kommer från en odlingsfamilj i Syrien. Vi odlade mandlar, vindruvor och grönsaker, berättar arbetsledaren Amer Ashour.

Han visar på tomaterna, paprikan och äggplantorna i växthuset som projektet lånar av Agtira (tidigare Pekkas naturodling).

Ekologisk och socialt

Vi besöker Härnösands kommuns stadsnära odling, den som kommunen satsade 10 miljoner på i fjol. I vår har de kommit igång med odlingarna, målet är att de ska vara både ekologiska och socialt hållbara.

– Fokus är grön rehabilitering och sysselsättning. Många av våra långtidsarbetslösa som har kunskaper inom odling men saknar utbildning och språkkunskaper och då får dom inte jobb. Syftet med projektet är att hitta deltagare som kan och vill utveckla sina kunskaper i odling, men också stärka näringslivet att vilja anställa, säger Sara Friberg, projektledare som nu avslutat sitt uppdrag.

Sara Friberg var projektledare för Stadsnära odling i Härnösand. Nu har hon slutfört sitt uppdrag. Foto: SVT

Följs av forskare

De grönsaker som produceras här kommer att användas i olika kommunala verksamheter, i första hand till en annan arbetsträning i kommunen där deltagarna lär sig att laga mat i restaurangmiljö.

– Och om det blir över något går det till förskolor eller äldreboenden, vi får se, säger Sara Friberg.

Projektet i Härnösand följs av en grupp forskare vid Mittuniversitetet som undersöker vad stadsodling och stadsnära odling i fyra svenska städer: Härnösand, Östersund, Lund och Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.