Se vilka älgar som är badkrukor och vilka som redan tagit mod till sig och simmat över den iskalla älven! Foto: SVT

Startdatum för årets stora älgvandring är beslutat

Uppdaterad
Publicerad

Nu offentliggörs startdatum för Den stora älgvandringen. SVT:s slow tv-succé från Kullberg i Sollefteå kommun börjar 18 april i år.

– Vi ska se om vi kan bjuda tittarna på orrspel i år, säger Johan Erhag, projektledare.

Årets sändning av Den stora älgvandringen är något senarelagd jämfört med i fjol och ska alltså börja klockan 08.00 söndagen 18 april.

– Vi smygstartar lite då och så får vi se om första älgarna kommer den 19:e som de gjort de två senaste åren, säger Johan Erhag, projektledare.

Den stora älgvandringen

Det tycks som om älgarna har en inbyggd klocka som talar om för dem när de ska inleda vandringen de gjort i tusentals år. Och som går samma sträcka med en simtur över Ångermanälven i Kullberg som en av höjdpunkterna för TV-tittarna.

Orrspel

Johan Erhag lovar en sändning som liknar de tidigare men några nya inslag. Nytt för i fjol var kameror utplacerade på platser i naturen vid ett järvgryt långt från älgarnas vandringsstråk. Det gjorde bland annat att tittarna kunde få se unika bilder på järv.

– Vi gör nåt liknande i år. I veckan ska vi åka ut och kolla några myrar. Förhoppningen är att vi ska kunna bjuda tittarna på orrspel.

Nya idéer

Sanningen att säga händer det för det mesta ingenting under Den stora älgvandringens långa sändningstid, men trots det är det ett av SVT:s mest uppmärksammade och populära program. Slow tv fyller uppenbarligen ett behov och fler slow tv-projekt kan komma.

– Vi har gjort några redan, Guldbron (en 16 timmar lång sändning om transporten av huvudbron till Slussen i Stockholm) till exempel och vi har lite tankar på andra idéer, säger Johan Erhag.

Se höjdpunkter från fjolårets älgvandring i videon här ovanför!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet