Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Madeleine Malmbom handledare på Tandakademin. Foto: SVT

Startklart för satsningen som ska lösa tandläkarbristen i region Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på tandläkare är stor inom Folktandvården i länet – drygt 31 procent av tjänsterna är idag obesatta. Nu hoppas regionen att en helt ny satsning ska locka tandläkare till länet -  i mars startar ”Tandakademin” i Härnösand där Madeleine Malmbom är en av handledarna.

En dag i veckan ska nya tandläkare inom Folktandvården få komma till Härnösand och drillas av tre erfarna handledare – en utbildning som de ska få under ett års tid, en dag i veckan.

Avancerad vidareutbildning

Tandläkarbristen är stor i norra Sverige och i Västernorrland är var tredje tandläkartjänst obesatt idag. Tanken är att möjligheten till en avancerad praktisk vidareutbildning ska locka tandläkare till regionen och Folktandvården. 

– Det kan vara en del av lösningen, frågan är rätt komplex, säger Madeleine Malmbom, en av handledarna.

”Saknar det praktiska”

Enligt Malmbom är efterfrågan stor bland nya tandläkare att få lära sig mer avancerad och varierad tandvård.- De som är nya från tandläkarutbildningen saknar just det praktiska, det kliniska, säger Madeleine Malmbom.

Hör Madeleine Malmbom berätta mer om satsningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.