Nordens statsministrar studerar vad 5G kan göra för en nödställd. Foto: Fredrik Israelsson, SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Statsministrar studerade 5G

Publicerad

Toppmötet mellan fem nordiska statsministrar i Örnsköldsvik fortsatte på onsdagen. Nu stod digitalisering och den nya 5G tekniken på agendan.

Snabb dataöverföring via 5G är en förutsättning för att kunna hantera de datamängder som behövs för att till exempel fjärrstyra fordon.

Drönaren levererar en hjärtstartare Foto: Fredrik Israelsson, SVT

Statsministrarna fick under onsdagsförmiddagen se produkter från sex olika företag som alla utnyttjar den nya tekniken. Förutom en fjärrstyrd lastbil visades också en livräddningsdrönare. Drönaren bär med sig en hjärtstartare.

Fjärrstyrd lastbil visades i Örnsköldsvik Foto: Fredrik Israelsson, SVT

Världsledande på 5G

Statsministrarna presenterades en avsiktsförklaring som slår fast att Norden ska vara den första sammanlänkade 5G-regionen i världen och identifierar områden där det nordiska samarbetet behöver intensifieras.
– Den nordiska regionen är en av världens mest innovativa regioner. Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen. Det skapar jobb och välstånd i våra länder, säger statsminister Stefan Löfven.

Stefan Löfven har bjudit in sina kollegor Erna Solberg (Norge), Lars Løkke Rasmussen (Danmark), Juha Sipilä (Finland) och Katrín Jakobsdóttir (Island) Foto: Fredrik Israelsson, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer