Stopp för åderbråcksoperationer

Uppdaterad
Publicerad

Nu får landstinget i Västernorrland kritik för sina hårda bedömningar av åderbråcksoperationer. Torgny Ahlberg, 49 år i Roten i Timrå kommun har stora besvär av sina åderbråck på vänster ben. Men någon operation får han inteom han inte bekostar den själv.

Sedan i fjol gäller nämligen nya kriterier inom sjukvården i Västernorrland. Från att ha haft en generös inställning till att operera åderbråck- har bedömningarna hårdnat. Precis som i övriga landsting i Norrland.

– Det ingår i en strategi som vi lever efter nämligen att se över allting som inte är oundgänligen medicinskt inducerat. Det här är ett sätt att minska pengaåtgången säger Lars Bolin, landstingsdirektör i Västernorrland.

Så beskedet Torgny fick hos läkaren på Sundsvalls sjukhus- igår var det här:

– Att de gör tyvärr inga sådana här operationer längre. De skulle vilja göra en operation men de får inte. Men de rekommenderar mig att fara till Stockholm till en privat klinik och det kostar mellan 12 000 och 20 000, och gör man ingenting åt det här kan man få bensår, säger Torgny Ahlberg.

Torgny Ahlberg är en aktiv person. Han är bonde, snickare och driver gårdsbutik. Under sitt 49-åriga liv har inte tagit ut en enda sjukdag. Men det besvärliga åderbråcket är på väg att ändra på det:

– Benet sväller upp allra helst på kvällarna när det gått en hel dag, det är ömt och om jag kör bil behöver jag bara köra några mil sedan så måste jag gå ur bilen och gå några varv och skaka på benet. Det är ett handikapp, och för min del är en operation det enda alternativet säger han.

I Västernorrland opereras nu bara de med svåra symtom som till exempel bensår. Medan man i Stockholms läns landsting kan få en operation om ”symptomen avsevärt påverkar livskvaliteten”.

– Det är diskriminerande, säger Torgny Ahlberg. Ska man behöva bo i Stockholm för att få en operation? frågar han sig.

Men landstingsdirektör Lars Bolin har ingen tröst att erbjuda. Han låter snarare hälsa att det förmodligen blir fler gränsdragningar när det gäller andra åkommor längre fram. Pengarna räcker helt enkelt inte till allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.