Foto: TT

Stor ökning av ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ensamkommande flyktingbarn placeras i länet. Hittills i år har det kommit drygt 750 barn till våra kommuner.

Det senaste året har antalet ensamkommande flyktingbarn ökat kraftigt i vårt område. Antalet förändras hela tiden men den 4:e december hade det enligt Migrationsverket kommit 756 ensamkommande flyktingbarn till Västernorrland.

Fortsatt ökning nästa år

Migrationsverkets prognos för nästa år visar på en fortsatt ökning. Totalt ska länet nästa år ta emot 968 barn och det motsvarar en ökning med 28 procent. Många kommuner har redan uttryckt svårigheter att ta hand om barnen och nu ska de alltså ta emot ännu fler.

Flyktingbarn i Västernorrland

Krävs krafttag

I Ånge har man hittills i år tagit emot 65 barn och nästa år ska man totalt ta emot ytterligare 73 stycken och nu letar man febrilt efter lämpliga lokaler som kan passa som boenden.

– Varannan till var tredje månad kommer vi att behöva öppna ett nytt boende och vi vill gärna ha dem i anknytning till skolor säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson (S).

Nyanställningar

Totalt tror kommunalrådet att man i Ånge kommer att behöva nyanställa mellan 40 till 50 personer för att klara av anströmningen.

– Det kommer att krävas mycket av oss. Vi får pengar för det här, det är inte det som är problemet men vi måste hinna med oss. Vi är få anställda och vi måste hinna söka bygglov bland annat.

Prognos för mottagandet 2016

Fördelningan av antalet ensamkommande flyktingbarn:

Kramfors 89

Sundsvall 313

Härnösand 102

Örnsköldsvik 201

Ånge 73

Sollefteå 92

Timrå 98

Länet totalt 968 stycken

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingbarn i Västernorrland

Mer i ämnet