Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar polisen Johan Dyrander om faran Foto: SVT

Inga bälteskrav – polisen om A-traktorerna: ”Potentiell dödsfälla”

Uppdaterad
Publicerad

A-traktorerna har blivit betydligt fler sedan reglerna för att bygga om bilar ändrades 15 juli förra året. I takt med att A-traktorerna blivit fler har också problemen och åsikterna om dem ökat.

– När de är manipulerade med hastigheten, då är det personbilar som är ute och kör med ungdomar. De har varken rätt behörighet på körkortet eller är mogna nog att köra personbilar, säger Johan Dyrander.

Antalet A-traktorer har ökat kraftigt och så också olyckorna de är inblandade i. Statistiken visar en fördubbling av antalet skadade mellan år 2018 och 2020, till nästan 150 personer.

De senaste fem åren har antalet A-traktorer ökat med 79 procent enligt siffror från Trafikanalys.

En anledning till den ökade populariteten tros vara en regeländring som gör det enklare att konvertera en vanlig bil till A-traktor. Den 15 juli 2020 tog Transportstyrelsen bort regeln om att fordonet endast får göra 10 kilometer i timmen på lägsta växeln vid två tredjedelar av ursprungsmotorns maximala varvtal. Det betyder att man inte längre behöver bygga fordonen med dubbla växellådor.

I slutet av 2020 fanns det drygt 33 000 A-traktorer registrerade i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.