Stor ökning av skjutningar i polisregion Nord – hör regionpolischef Lars Wahlberg om läget.

Stor ökning av skjutningar i polisregion Nord

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningar i storstäderna minskar, visar Dagens Nyheters granskning. Däremot ökar de på andra håll, allra mest i Nord.

Medan skjutningarna minskar i storstadsområdena, i Stockholm till exempel har det inträffat 30 färre skjutningar hittills i år jämfört med 2017, så ökar de alltså i polisregion Nord, visar Dagens Nyheters granskning. Sedan 2017 har skjutningar i Nord tredubblats, från sju 2017 till 28 hittills i år.

Kriminella nätverk

Ökningen förklaras av Lars Wahlberg, biträdande regionpolischef, med att det finns personer i Sundsvall och Umeå med kopplingar till kriminella nätverk.

– Det finns kriminella kluster där det finns tillgång och mycket vapentips, och där vi också gör en del beslag. Det har varit en viss ökning det kan vi nog säga, säger han till Dagens Nyheter.

Tonar ner dramatiken

Han vill tona ner den dramatiska statistiken.

– En förklaring till ökningen är att tidigare har man kanske inte fångat den här typen av händelser statistiskt sett, säger Lars Wahlberg.

Av de totalt 28 skjutningarna är det bara sju som säkert kan kopplas till kriminella gäng och narkotikaffärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.