Stor polisinsats mot alkohol och droger i trafiken

Publicerad

Under vecka 11 genomförde polisen i länet en stor kontroll av alkohol och droger i trafiken.

Över 2700 förare fick göra ett utandningsprov.

- Utifrån hur mycket vi jobbar ute i trafiken så har det varit ett bra engagemang för vi har kontrollerat väldigt många förare, säger Josef Wiklund lokalpolischef i Medelpad. 

Det här var en av många planlagda årliga kontroller som polisen i länet gör. Den här gången kontrollerades totalt cirka 2700 förare. Av dem var 30 stycken antingen drog- eller alkoholrattfyllor. 

– I lokalpolisområde Medelpad har vi kontrollerat fler bilar än vad vi brukat, det tycker jag är positivt, sen är resultatet inte så uppseendeväckande det följer ungefär hur det brukar se ut, säger Josef Wiklund lokalpolischef i Medelpad.

”Tråkig utveckling”

Totalt ertappades 14 förare som var påverkade av någon form av drog.

Blir det vanligare med drograttfyllor?

– Det är lite svårt att säga, det går upp och ned beroende på hur aktiva vi är med att jobba mot drograttfylleri. Vi vet ju om att det finns en tråkig utveckling av tillgången på narkotika i vårt lokalsamhälle, det vågar jag påstå syns i andelen drograttfyllerier.

Positiv avvikelse

Kontrollerna hade en positiv avvikelse. Polisen jobbar aktivt med en satsning som heter Smadit (samverkan mot alkohol och droger i trafiken), och som är ett snabbspår för personer med missbruksproblem att komma ifrån och i stället komma i kontakt med missbruksvård i de respektive kommunerna. 

– Vad jag har fått berättat för mig så har vi fått många som har tackat ja till att ta det här erbjudandet om att få stöd, det var bra, säger Wiklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.