Stora förändringar för polisen

Uppdaterad
Publicerad

VÄSTERNORRLAND/JÄMTLAND 3000 nya poliser de senaste åren har inte givit något nämnvärt resultat. Så nu är det hög tid att göra om och göra rätt.

Kraven växer på polisen att visa resultat efter stora resurstillskott – just nu utreds hela organisationen för att se hur framtidens polis ska fungera.

Från flera håll, bland annat Polisförbundet, lanseras förslaget att rationalisera bort landets 21 länspolismästare och införa en enda central polismyndighet.

Polisen är den enda myndighet i landet som fortfarande är indelad länsvis – 21 självständiga myndigheter med varsin chef, en länspolismästare.

– Min åsikt är att det här är för många för ett sånt litet land som vi ändå är, säger Susanne Eberstein, ordförande i Länspolisstyrelsen i Västernorrland.

Eberstein är dessutom ledamot i Polisorganisationskommiteén som på regeringens uppdrag ska ta fram ett förslag till helt ny organisation – sista mars nästa ska hon och hennes kollegor i kommiteén vara klara.

Att polisens gammalmodiga organisation ibland blir ett rent hinder för att kunna jobba effektivt, vittnar kriminologen Henrik Belfrage om. Han är verksam vid Mittuniversitet och har utbildat poliser över hela landet.

– Som det är nu när det gäller till exempel partnerrelaterat våld så är det tyvärr så att det beror väldigt mycket på vilket län man bor i.

-I vissa län tar man det på på allvar och gör ordentliga riskbedömningar medan man i andra län kanske inte gör någonting. Och det är inte acceptabelt, säger Henrik Belfrage.

1965 förstatligades polisväsendet och då fick Sverige 119 polisdistrikt istället för 554. Idag finns 21 stycken kvar. Ett för vaje län. Men nu är det många i ledande positioner som tycker att 21 är 20 för många.

– Det blir ganska ineffektivt när vi har en polis som är uppdelad i 21 olika myndigheter där alla har samma beslutanderätt. Det blir gränsproblem så den behöver effektiviseras, säger Anna-Caren Sätherberg, ordförande i polisstyrelsen i Jämtland.

För dig som medborgare handlar det dels om din trygghet men också hur dina skattepengar används. 20-miljarder av våra gemensamma medel läggs varje år på Polisen.

Erik Nordenström

Pierre Ragnehag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.