Skolan i Fränsta Foto: SVT

Stålbad för skolan i Ånge kommun – Fränsta tappar högstadieeleverna

Uppdaterad
Publicerad

Även Ånge kommun planerar stora förändringar inom skolverksamheten. Enligt en färsk utredning föreslås skolor i den östra delen av kommunen att bantas eller läggas ner.

Förslaget innebär bland annat att högstadieeleverna på Fränstaskolan flyttas till Minervaskolan i Ånge tätort. Det betyder fyra-fem mils resa till skolan för elever i Torpshammar.

Ånge kommun kommunicerade ut skolutredningens förslag i ett pressmeddelande under måndagsförmiddagen.

Det gjordes i samband med utbildningsnämndens möte på måndagen. Nämnden har tidigare initierat en skolutredning ”utifrån de utmaningar som kommunen och nämnden står inför”.

Skolutredningens förslag, i korthet:

· Fränstaskolans högstadieelever, åk 7-9, flyttar in till Minervaskolan

· Ljungaskolan och Torpshammars elever flyttar in i Fränstaskolan

· Fränstaskolan och Björkbackaskolan i Ånge blir F-6-skolor

· Gymnasieskolan bör finnas kvar i Ånge kommun

· Grundsärskolorna slås ihop till en enhet

· Förskola med fler avdelningar i Fränsta.

Långa resor

Det här innebär att alla högstadieelever i Ånge kommun kommer att gå på Minervaskolan, om förslaget blir verklighet, vilket betyder långa resor till och från skolan för eleverna i den östra delarna av kommunen. Framför allt för 60-talet berörda i Torpshammarområdet.

Förslaget innebär också att ingen skolverksamhet alls kommer att bedrivas i Torpshammar och Ljungaverk. F-6-eleverna i östra Ånge kommun kommer i framtiden att gå i Fränsta – för att sedan alltså bussas in till Ånge från årskurs sju.

Minskande elevunderlag

Kent Ylvesson, skolchef i Ånge kommun, poängterar att allt ännu så länge är delar i ett förslag.

– Det här är ett första steg som vi nu presenterar för nämnden. Vi har pekat på en första möjlig väg att gå. Ska vi gå vidare med förslaget måste fler beräkningar och analyser göras, det hela måste tas ner mer på detaljnivå, säger han till SVT Västernorrland.

– Vi kommer att ha ett minskat elevunderlag i kommunen framöver. Samtidigt får vi allt svårare att klara kompetensförsörjningen, det vill säga andelen behöriga lärare. Vi måste utifrån det göra allt vi kan för att kunna ge alla elever likvärdiga möjligheter att uppnå målen, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.