Efter två pandemisomrar har konkurrensen om besökarna åter hårdnat.
– De två åren under pandemin hade vi jättemycket folk och alla besöksmål var fullproppade av hemestrare, men i år har det blivit precis tvärtom. Det är ganska dött på byn, säger Kenneth Sillman, som bland annat driver restaurang i Lörudden.
Han ser de höga bensinpriserna och att många har det tuffare ekonomisk som en orsak till tappet.
– Folk håller hårdare i plånboken nu och då drar man ner på restaurangbesök.
Högt tryck i Höga kusten
I Höga kustenområdet rapporterar besöksnäringen om fortsatt mycket folk i omlopp och välbesökta restauranger – om än inte på samma nivå som under pandemin.
– Man har fullt upp, men det är inte hysteriskt som ifjol, säger Mia Karlsson, vd på Höga Kusten Destinationsutveckling.
Torbjörn Ullsten, som äger Mjälloms tunnbröd med restaurang i Ullånger, håller med.
– Vi har haft en toppensommar, konstaterar han.
Vilka gäster är det som hittar till er?
– Det är väldigt blandat. Allt från lokala som är ute på en helgutflykt, men med det besökstryck vi upplever är det ju många turister som är här.
Hård konkurrens från stora evenemang
Att de stora evenemangen och konserterna som låg på is under pandemin nu är tillbaka, kan vara en faktor som påverkar sommarkrogarna menar Mia Karlsson.
– Det är så häftigt att evenemangen har kommit tillbaka, men det blir också en konkurrens om nöjespengen. Man kanske väljer att gå på Tomas Ledin och passar då på att äta där – då är den veckans kontopengar över. Så tror jag att det har varit i Sundsvall som har varit otroligt evenemangstätt.