Vädret försvårar saneringsarbetet i Härnösand efter att olja läckt ut i hamnen Foto: Örjan Leek

Vädret gäckar oljesaneringen i Härnösand ”Sämsta tänkbara förutsättningar”

Uppdaterad
Publicerad

Vädret ställer till det för oljesaneringsarbetet i Härnösand. Med en vindstyrka på 17 sekundmeter och en vind som fortsätter byta riktning har räddningstjänsten ett tufft arbete att genomföra.

För tredje gången på lika många dygn har vinden vänt. Tillsammans med starka vindar och snöblandat regn har saneringsarbetet stött på patrull, när oljan och dieseln gång på gång hamnar på fel sida länsarna.

Enligt uppgifter till SVT tvingades kustbevakningen under fredagen avbryta arbetet då båten var nära att kantra och länsen blåsa bort.

Nu har räddningstjänsten, kustbevakningen och sjöräddningen samlats för ett krismöte för att reda ut hur arbetet ska fortgå.

Förstärkt med länsar

Efter mötet kunde Leif Wikström, insatsledare, berätta att arbetet fortskrider.

– Vi försöker göra det vi kan, och det är att lägga ut fler länsar som vi hämtat hit från Sundsvall. Vädret är inte på vår sida – det är inte roligt att hålla på här ute i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.