Storetablering i Långsele – två företag kallar till pressträff

Uppdaterad
Publicerad

En större industrietablering i Hamreområdet i Långsele kryper allt närmare.

På onsdag ska två internationella företag presentera sina planer för industriområdet – samtidigt kommer näringsministern att finnas på plats i Långsele.

Energibolaget Uniper och det sydafrikanska företaget Sasol ecoFT har tillsammans med näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) kallat till pressträff för att ”presentera ambitioner för ett hållbart industriprojekt” i Långsele.

Sollefteå kommun vill under måndagen inte gå ut med några detaljer om planerna, utan hänvisar till onsdagens informationsmöte. Kommunalråd Johan Andersson (C) konstaterar dock att det handlar om projekt som skulle få få stor betydelse för såväl Sollefteå kommun som för hela regionen.

Flygbränslefabriken i Hamre

– Vi har inte sett en så stor satsning i Sollefteå på flera decennier, säger Andersson till SVT.

Extrainsatt möte

I samband med ett extrainsatt kommunstyrelsenmöte, också det på onsdagen, ska Sollefteåpolitikerna fatta beslut om en avsiktsförklaring gällande en företagsetablering på Hamreområdet.

– Jag kan säga att det handlar om en hållbart industriprojekt, detaljerna kommer på onsdag, säger Johan Andersson (C).

Förra veckan konstaterade han att man hade förhoppningar om en ny industrietablering i närtid.

– En stor etablering skulle ge orten själen tillbaka, sa Johan Andersson till SVT.

Fakta om företagen

Uniper är ett energibolag med verksamhet i 40 länder. Bolaget har vattenkraftanläggningar i bland andra Sollefteå kommun. Uniperkoncernen är delägare i Sveriges tre aktiva kärnkraftverk: Oskarshamn, Ringhals och Forsmark.

Sasol ecoft är ett sydafrikanskt kemi- och energiföretag som bland annat utvecklar biodrivmedel för flygplan. Bolaget finns idag inte i Sverige.

Källa: Uniper och Salsols hemsidor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygbränslefabriken i Hamre

Mer i ämnet