Sekab i Örnsköldsvik har, rekordsnabbt, fått tillstånd att tillverka handsprit. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Storproduktion av handsprit i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Sedan utbrottet av coronaviruset råder det stor brist på handsprit i Sverige. För att dämpa bristen har Sekab fått tillstånd att tillverka och distribuera den åtråvärda bakteriedödaren.

Ingen har väl undgått att det råder brist på handsprit. Det gapar tomt på hyllorna i apoteken och till och med på landets vårdinrättningar. Nyligen blev det känt att akutmottagningen i Örnsköldsvik utsatts för stöld av handsprit.

I ett försök att fylla på förråden tog kemiföretaget Sekab i Örnsköldsvik initiativet att ställa om delar av sin produktion. Detta efter att flera vänt sig till företaget i jakt på handsprit.

– Vi har blivit nerringda av desperata läkare och personer som söker handsprit. Och vi känner att vården behöver hjälpen och vi vill hjälpa till, säger Sofie Indevall som är marknadschef på Sekab.

Rekordsnabbt tillstånd

Det var i måndags som Sekab sökte tillstånd om att få tillverka handsprit. Ett tillstånd som i vanliga fall tar mer än ett halvår att handlägga. Men fyra dagar senare var allt klart och nu ska fabriken inom kort leverera 25-literdunkar med handsprit till framför allt sjukvården. Totalt 65 000 liter ska det bli.

– Vi trodde att det här skulle vara ett svårt fall men det har gått jättefort. Kemikalieinspektionen har ju gått ut nu med ett undantag för att vi ska kunna genomföra det här. Det gäller samtliga företag som håller på med sådant här, säger Sofie Indevall.

Tre ingredienser

Förutom denaturerad etanol, alltså etanol som gjorts odrickbar, ingår även konsistensgivaren glycerol som gör att handspriten går att smörja in som en handkräm. Den sista ingrediensen är vatten.

– Etanolen tar vi från vår lokala granne här så man kan säga att det är ett lokalt samarbete, säger Sofie Indevall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet