Först vid 14-tiden kunde räddningstjänsten meddela att skogsbranden var under kontroll. Då hade drygt en hektar antänts i de torra markerna. Foto: Leif Wikberg

Skogsbranden utanför Örnsköldsvik under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Den snabbt uppblossade branden i skogarna kring Sörvåge en mil söder om Örnsköldsvik där ett drygt en hektar stort område står i lågor är nu under kontroll, meddelar räddningstjänsten.

I området har statsminister Stefan Löfven (S) sin stuga.

Kring lunchtid var läget kritiskt då branden spred sig snabbt i de torra markerna.

Terrängen i området är bitvis oländig. Området är svårtillgängligt och det har varit svårt för brandmännen att ta sig fram.

– Vi har inte kontroll över branden för närvarande, sa Mats Renning, inre befäl vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik till SVT Västernorrland vid halvettiden.

Oländigt

Elden spred sig länge snabbt i området och brandröken ligger fortfarande tung över delar av Örnsköldsvik.

Ett par timmar senare hade läget ljusnat betänkligt. Då hade brandmännen lyckats ringa in eldhärden. Brandområdet var då ungefär 50 gånger 250 meter stort, det vill säga drygt en hektar.

– Nu ser vi ljuset i tunneln. Vi har kommit runt hela brandområdet och som det ser ut nu har vi förhindrat vidare spridning, säger Mats Renning.

Inga bostadshus finns i omedelbar närhet till brandområdet.

Hårt jobb

Ett 20-tal brandmän från fyra stationer, inklusive Bjästa och Trehörningsjö, har bekämpat elden.

– De har slitit hårt, mannarna. Brandområdet är en bit från allfarvägen och i en ganska besvärlig terräng. Det har varit ett tufft jobb. Men nu har vi kontroll över läget, säger Mats Renning.

En helikopter begärdes in för att hjälpa till med släckningsarbetet, men återkallades då brandmännen ringat in elden och på så sätt hindrat vidare spridning.

Statsminister Stefan Löfvens sommarställe ligger drygt en kilometer från brandplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.