Storseans i Indal – eller bluff?

Uppdaterad
Publicerad

Det är fullmåne och nästan fullsatt i Häreborgs folketshus i Indal.  70 kvinnor och 9 män har samlats för att delta i en Storseans med självutmämnda mediet Ma Stjärnliden.

Många har varit på seans förut. En kvinna i åttioårsåldern berättar entusiastiskt att det här är hennes femte seans. Vid fyra tillfällen har hon fått ”kontakt” med sin sedan 16 år döde make.

Exakt vad man betalar för är oklart. Andarna kontaktar Ma Stjärnliden men andevärlden är komplicerad påstår hon. Man måste tro för att förstå vad andarna säger.

– Ibland kommer dom ihåg namn – ibland inte. Ibland kommer dom ihåg mellannamnet men inte alltid förnamnet. Nästan aldrig kommer dom ihåg efternamn. Jag får kroppsminnen av andarna så jag kan bli både halt och få hjärtinfarkt under seansen men det går bort. Det har andarna lovat mig, berättar Ma Stjärnliden.

Efter Storseansen följer tre dagar i Indal med samtal i mindre grupper. Då blir priset 600 kronor per person.

Houdi förklarar

John Houdi är för den breda massan känd som komiker och magiker. Men han har också specialstuderat metoden som kallas cold reading. En metod att övertyga personer att man vet mer om dom än man faktiskt gör.

– Det här handlar ju om en storseans. Då är det lätt att kasta ut ett namn, till exempel ”Anna”. Om någon säger att ”ja, jag heter Anna” så har mediet ett meddelande till denne. Om istället någon i publiken säger ”Ja, jag har en anhörig som gått bort som hette Anna”, ja då har ”Anna” i andevärlden ett meddelande, berättar John Houdi.

Barnum-uttalanden

Ett annat sätt för den som utger sig för att kunna kontakta andevärlden är att använda sig av så kallade Barnum-uttalanden. De verkar specifika men är i själva verket mycket generella.

– Till exempel kan mediet säga att anden som vill höra av sig finns på ett foto som någon har hemma, då dyker frågan upp, ”har du en låda med osorterade kort hemma?”, ”ja”, blir svaret. Men det har ju alla! Men den som inte är kritisk hör bara att det stämmer på just den personen...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.