Största uppmätta ökningen av antalet fall av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Idag rapporterade region Västernorrland in 17 nya bekräftade fall av covid-19. Det är den största ökningen av antalet bekräftade fall på en dag sedan mätningarna började.

– Inte förvånande, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i regionen

Under dagens nationella presskonferens räknade statsepidemiolog Anders Tegnell upp Västernorrland som en av de regioner utanför Stockholm som sett en uppgående trend i antalet smittade tillsammans med Kronobergs och Kalmars län.

– Det är inte förvånande, vi har legat efter storstadsregionerna, de kom i gång tre veckor före oss, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i regionen.

Coronaviruset i Västernorrland

Det värsta spås vara över till midsommar

Under det senaste dygnet har det konstaterats 17 nya fall, men ökningen har pågått successivt sedan i söndags efter en tidigare nedgång. Enligt Hans Boman är toppen ännu inte nådd,

– Utifrån de scenarion vi räknar på, så når vi toppen i mitten på maj, sen är det värsta förhoppningsvis över framåt midsommar.

Hur bör man agera med vetskapen om att smittkurvan väntas stiga ytterligare några veckor?

– Det är viktigt att fortsätta följa rekommendationerna kring hygien, stanna hemma och iaktta social distansering, säger Hans Boman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet