Det här ska du tänka på inför valpköpet – Therese Sångberg hunduppfödare, tipsar. Foto: Thomas sundberg/SVT

Uppfödare nedringda av hundspekulanter – uppfödaren i Faresta manar till eftertanke

Uppdaterad
Publicerad

Självvalt eller påtvingat arbete hemifrån har fått många att tänka på att skaffa husdjur under coronapandemin. Hunduppfödare vittnar om att det aldrig varit så många förfrågningar om valpar som nu.

Therese Sångberg bor i Faresta utanför Örnsköldsvik och där föder hon upp den franska vallhunden briard – en relativt liten ras i Sverige vilket betyder att det inte föds så många kullar per år. De gånger hon fått kullar har intresset därför varit stort, men aldrig så stort som den här våren.

– Vad vi kan se just nu är att intresset och efterfrågan har ökat markant på den här rasen. Det är roligt om köparen har som syfte att skaffa rasen utefter vad den är gjord för.

Just briarden är en brukshund som lämpar sig som tjänstehund och fungerar bra i hundsporter som lydnad, spår och agility. Det är en aktiv hund som också kräver en aktiv matte eller husse.

Stora krav på hundägare

Meta Carlsson är ledamot med utbildningsansvar i Västernorrlands kennelklubb och har täta kontakter med länets uppfödare. Hon kan bekräfta att det just nu är stort tryck och många som vill passa på att skaffa hund eftersom de har mer tid över i spåren av smittspridningen. Men hon befarar att många inte riktigt tänkt igenom vad det innebär att skaffa hund.

– Vad händer när vi återgår till det normala? Man kanske börjar jobba igen men inte hemifrån. Man ska in på ett kontor till exempel. Det ställer ju lite mera krav om man har köpt sig en hund, oavsett om det är en valp eller vuxen hund. Det finns lagar på hur man ska hantera och förvara sina hundar och det är förbjudet att lämna en vuxen hund ensam längre än sex timmar.

Långsiktig planering krävs

Therese Sångberg håller med om att det kan vara så att en del beslut om att skaffa hund inte är helt igenomtänkta, men att det i de allra flesta fall handlar om att fler har möjlighet att skaffa hund nu.

– Man har tid när man är hemma att vara ute med sin valp och i den bästa av världar så har man också tänkt igenom vad som händer när man går tillbaka till jobbet. Hunden ska eventuellt ha ett dagis eller man ska ha förutsättningen att ha med den på jobbet eller en hundgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet