Foto: TT

Struntade i bokföringen – får två miljoner i böter

Uppdaterad
Publicerad

En Sundsvallskvinna i trettioårsåldern dömdes på tisdagen till fängelse för grov ekonomisk brottslighet.

Kvinnan, som drivit butik i både centrala Sundsvall och Birsta, fälls av Sundsvalls tingsrätt för grovt bokföringsbrott. Straffet blir ett år och sex månaders fängelse. Hennes företag ska också betala två miljoner kronor i företagsbot.

Dessutom meddelas kvinnan fem års näringsförbud. Hon får tre månader på sig att avveckla sina företagsuppdrag.

Skatteverket hittade brister

Det var efter en revision av Skatteverket som oegentligheterna i kvinnans affärsverksamhet uppdagades. Bland annat saknades kassabokföring helt, trots att kontanthanteringen varit omfattande. Den bokföring som fanns hade upprättats efter att skattedeklarationerna lämnats.

Efter revisionen redovisade kvinnan drygt tio miljoner i intäkter, Skatteverket lade till ytterligare fem miljoner som skulle beskattas.

Skyllde på bekant

Tingsrätten konstaterar nu att både kvinnans enskilda firma och hennes aktiebolag i perioder helt saknat bokföring. Kvinnan har till sitt försvar hänvisat till en bekant som hon menar skulle ha skött bokföringen. Även han åtalades, för medhjälp till grovt bokföringsbrott, men friades helt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.